Radnici ciglane pozvali nadležne da saopšte istinu o privatizaciji

I radnici fabrike papira \'\'Nova Beranka\'\' su, kako tvrde, ucijenjeni od poslodavca Radoja Gomilanovića.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ciglana Berane, Foto: Tufik Softić
Ciglana Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 10.03.2011. 08:19h

Sindikat beranske ciglane ''Opeka'' pozvao je premijera Igora Lukšića i predsjednika Opštine Vuku Golubovića da se pojave i saopšte radnicima istinu o privatizaciji tog preduzeća, prenosi Mina.

''Ogorčeni smo lutanjem odgovornih jer smo ih bezbroj puta upozoravali na naš pološaj. Bivši premijer Milo Đukanović je nudio bolji život, a evo šta smo dočekali. Zbog toga bi njegov naslednik Lukšić i čelnik opštine Golubović morali da se pojave na mjestu gdje je nekada bila ciglana i kažu nam šta je istina o njenoj privatiziciji'', rekao je predsjednik sindikata Opeke, Vesko Radičević.

Poslodavci su pojačali pritisak na radnike umjesto da se, pišu Večernje novosti, zamisle nad onim što se u Beranama desilo prije dva dana, kada je radnik ciglane izvšio samoubistvo zbog teškog života nakon gubitka posla.

Ništa bolje nije u ,,Novoj Beranki''

I radnici fabrike papira ''Nova Beranka'' su, kako tvrde, ucijenjeni od poslodavca Radoja Gomilanovića.

Gomilanović radnicima ne duguje isplatu minimalne cijene rada, već isplatu zagarantovanih plata, što je daleko veći iznos.

Ovo je otvorena ucjena, smatra predsjednik granskog sindikata Ljiljana Vladičić.

Radnici tvrde da se Gomilanović prema njima ponaša kao prema bijelom roblju.

''Pristali smo da nam Gomilanović umesto 1,92 hiljade eura isplati otpremninu od 1,16 hiljada, ali se on sada pojavio sa nekakvom novom računicom po kojoj bi otpremnina bila 330 eura, a isplatio bi nam još samo 14 minimalaca na ime dugova. Sve zajedno to bi bilo oko 900 eura, što je više nego ponižavajućeg'', rekao je radnik Vesko Premović.

Gomilanović je, kako se navodi u tekstu, radnicima po osnovu neisplaćenih zarada, zaključno sa prošlom godinom, dugovao oko 410 hiljada eura. Njegovu ponudu prihvatilo je već 26 radnika.

Bonus video: