Mještani Svetog Stefana odlučni: Protest u ponedjeljak

Mještanin Vlado Mitrović poručio je da su jedini precizni odgovor dobili od Opštine, a odnosi se na rješavanje problema izlivanja fekalija na lijevu svetostefansku plažu
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 18:11h

Nezadovoljni jer kod nadležnih državnih i lokalnih institucija nijesu naišli na želju da se započne sa rješavanjem nagomilanih problema na Svetom Stefanu, mještani, predstavnici Mjesne zajednice, Odbora za obnovu hramova i NVO sektora, okupljenih u Koordinacionom tijelu, najavili su za ponedjeljak veliki narodni protest simboličnog naziva „Pet do 12“ na ulazu u hotelski kompleks „Sveti Stefan“.

Predsjednik Koordinacionog tijela Jovan Paka Kentera rekao je da će se sa tog mjesta građani mirnom šetnjom uputiti stazama do Pržna i pokazati sa čime se suočavaju turisti koji dolaze da ljetuju u to, nekadašnje elitno odmaralište.

Tokom prethodnih sedam dana, predstavnici Koordinacionog tijela razgovarali su sa rukovodstvima HG „Budvanska rivijera“, JP „Morsko dobro“ i Opštine, u vezi sa njihovim ključnim zahtjevima da staze kroz hotelski kompleks budu javne, plaže slobodne, te pristup crkvama na ostrvu omogućen.

Međutim, kako su kazali, nijesu dobili nijedan konkretan odgovor.

Nagradno pitanje: Da li je Sveti Stefan otvoren ili ne?

“Javnosti možemo postaviti nagradno pitanje da li je Sveti Stefan otvoren i da li radi. Istina je i da i ne. Isti odgovor nadležnih smo dobili i na pitanja da li su staze javne i da li svi njima mogu da prođu, kao i na pitanje da li su Kraljičina, Kraljeva i desna svetostefanska plaža javne za građanstvo.

Isti odgovor smo dobili i za crkve na ostrvu. One postoje, ali ne ako krenemo u njih da uđemo. Isto su odgovorili i kada smo ih pitali da li su za obnovu crkve. Kažu da jesu, ali prema nacrtu Zavoda za zaštitu spomenika, što znači da je odgovor i da i ne”, kazao je Kentera na konferenciji za novinare.

Saznali su, dodao je on, da je „Budvanska rivijera“ vlasnik, ne samo hotela, nego i parka i puteva, te da je ugovorom sve to dato zakupcu „Adriatic propertis“, koji, kazao je Kentera, može oko svega da podigne žičanu ogradu, kao što je i učinio.

Žele samo da stvari budu kao nekad

“Da sam na mjestu 'Aman rizortsa', ni ja ne bih imao obzira prema ovom mjestu i mještanima. To je nešto što su platili i ugovorom na to imaju pravo. Ali, ni njih ne želimo da aboliramo, jer mi tražimo da bude sve kako je bilo nekada, kada je ovo mjesto bilo sinonim za elitni turizam. Niti smo divlje afričko pleme, niti ona pustinja na Sinaju. Svi ovi spomenici i istorija ne zaslužuju žicu”, kazao je Kentera.

Ukoliko se nadležni i dalje budu oglušavali o njihove zahtjeve, dodao je on, mještani će organizovati nove proteste.

“Naredni će biti u „četiri do 12“, pa ćemo možda otići do osam sati uveče. Mada, kakva nam je situacija, mislim da smo „debelo u popodne“”, rekao je Kentera.

Petar Kentera kazao je da cijelo mjesto već petu godinu, otkad je „Sveti Stefan“ zatvoren, trpi ogromnu štetu.

“Više od 90 odsto nekada zaposlenih ljudi, uglavnom iz našeg mjesta, napustilo je posao. Uglavnom se sada zapošljava radna snaga sa strane”, kazao je Kentera.

Mještanin Vlado Mitrović poručio je da su jedini precizni odgovor dobili od Opštine, a odnosi se na rješavanje problema izlivanja fekalija na lijevu svetostefansku plažu.

“Ove sezone biće urađeno privremeno rješenje, a naredne godine bi taj problem trebalo da bude eliminisan kroz projekat tretmana otpadnih voda”, kazao je Mitrović.

Mitrović: Svane nam kad drugom smrkne

Navodeći da su mještani za to da se što prije otvori „Sveti Stefan“, Andrija Mitrović je kazao da je problem sa stazama i plažama i dalje prisutan. “Nijesmo protiv turizma, ali ovdje se promoviše jedan novi vid turizma „divlji Crnogorac“.

Znači, neko treba da psuje, da se svađa ili potuče, da bi prošao kroz Miločerski park ili došao do plaže. Nažalost, svih ovih prethodnih godina ovdje su dolazili gosti zato što je negdje tamo izbio požar, kao što je bilo lani u Moskvi, ili kriza u Grčkoj, ili, kao ove godine, pobune u Tunisu ili Egiptu”, kazao je Mitrović.

Da li to znači, pitao je on, “da nam neće doći gosti dok se nekome ne desi nesreća”.

Od kada su crkve Rivijerine

Navodeći da im je bilo “šokantno saznanje” da su četiri crkve na Svetom Stefanu u vlasništvu Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, mještanin Vlado Mitrović kazao je da je on od svog rođenja vjerovao da su crkve vlasništvo Mitropolije crnogorske-primorske.

“Sada saznajemo da 'Budvanska rivijera' ima svoje crkve. Samo nam je ostala nepoznanica ko će biti izabran za novog mitropolita”, kazao je Mitrović.

Bonus video: