Golijani apelovali na Vladu: Spriječite ekološku katastrofu

Udruženje Pivljana iz Podgorice je utvrdilo da planirana količina eksploziva za uništavanje ima "snagu udarnog dejstva jednaku polovini atomske bombe bačene na Hirošimu
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 17:14h

Odbori za zaštitu katuna Latično iz Golije, Pive i Gacka apelovali su na državno rukovodstvo da spriječi ekološku katastrofu i zaštiti pravo na život mještana tog kraja u kome će se ponovo uništavati višak vojnog naoružanja.

Odbori za zaštitu katuna Latično iz Golije, Pive i Gacka uputili su otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore, Skupštine, Vlade, kao i resornim ministrima.

U pismu, upućenom nakon zajedničkog sastanka tri Odbora, ukazuje se na uznemirenost i zabrinutost mještana od posljedica uništavanja viška municije na Latičnom, koje Ministarstvo odbrane planira da nastavi.

Količina štetnih i opasnih materija prelazi dozvoljeni nivo

"Ministarstvo odbrane i Agencija za zaštitu životne sredine nijesu izradili Studiju izvodljivosti za cjelokupni posao uništavanja viška municije, a nijedna od nadležnih institucija nije izvršila početno ispitivanje vode, zemlje i vazduha na Latičnom i okolini“, ističe se u pismu.

Udruženje Pivljana iz Podgorice je utvrdilo da planirana količina eksploziva za uništavanje ima "snagu udarnog dejstva jednaku polovini atomske bombe bačene na Hirošimu"

Odbori ukazuju i na površinsko pucanje tla uslijed vibracija, kao i na činjenicu da se broj zemljotresa od decembra prošle godine do danas na području Plužina, kojih je bilo više od 2.000, neuporedivo povećao u odnosu na bilo koji period od izgradnje Hidrocentrale Piva.

Golija je dragulj za nauku

Ističu i da nije izvršeno mjerenje nivoa buke i vibracije prilikom uništavanja municije do 250 kilograma čistog ekploziva, kao i da nijesu ispitane geomorfološke i hidrogeološke karakteristike planine Latično između Golije i Pive.

"Postoji velika opasnost da detonacije ugrožavaju prirodnu raspodjelu Jadranskog i Crnomortskog sliva i podzemne vodotoke, jer su vode sa reona Golije izvorišta Pivskog oka za HE Pivu“, navodi se u pismu.

Podsjeća se na izvještaje međunarodnih eksperata iz oblasti biologije, speleologije i geologije koji su utvrdili da je Golija dragulj za nauku jer sadrži jedinstvene biljne i životinjske vrste, čija se staništa moraju zaštititi.

Navode i upozoravajući podatak, koji je utvrdilo Udruženje Pivljana iz Podgorice da planirana količina eksploziva za uništavanje ima "snagu udarnog dejstva jednaku polovini atomske bombe bačene na Hirošimu".

Bonus video: