Mugoša se odrekao honorara, kaže da će preživjeti

Gradonačelnik Miomir Mugoša nije znao koliko će Glavni grad koštati predstojeći popis stanovništa, baratajući samo cifrom od oko tri miliona, koliko će morati da izdvoji država.
80 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2011. 17:23h

Ipak, znao je da će se odreći svog honorara od 654 eura, koji ga sljeduje kao predsjednika Popisne komisije, i pokloniti ga nekoj humanitarnoj organizaciji.

Na takav gest, tokom upoznavanja medija sa dosadašnjim radom gradske Komisije za popis, stigle su i ovacije prisutnih u sali, ali i briga kako će prvi čovjek grada bez tog novca preživjeti.

"Predsjednik će preživjeti, ima dovoljno", odgovorio je Mugoša, poručujući da će svi to „za koji dan vidjeti i u imovinskom kartonu”.

Pripreme za popis

Iako je pravi posao faktički tek počeo, Mugoša tvrdi da su prilikom formiranja Komisije potpuno odgovorili traženoj strukturi odbornika, pa su osim četiri predstavnika vladajuće partije iz Glavnog grada, detalje popisa dogovarali i po jedan iz redova SDP-a, NSD-a, te SNP-a, kao i predsjednici gradskih opština.

Sve njih čeka, Mugoša tvrdi, veoma složen posao, koji je tek trebalo da počne sinoćnjim dostavljanjem materijala iz Monstata u elektronskoj formi.

Za sada je poznato da do 11. marta moraju biti objavljena imena svih instruktora, a do 16. i popisivača angažovanih za predstojeći popis.

Prilikom izbora popisivača i instruktora, prednost će, tvrdi Mugoša, imati fakultetski obrazovani, kandidati sa određenim sertifikatima, te oni koji su već bili angažovani na takvim ili na sličnim poslovima, a jedan od kriterijuma biće i dobro poznavanje terena gdje će biti raspoređeni.

"Za albansku i RAE populaciju, takođe će biti angažovani popisivači koji dobro ili solidno ili poznaju te jezike", objasnio je Mugoša.

Stigao veliki broj prijava na konkurs

Oglasom od 22. februara, koji je odredio Monstat za teritoriju Podgorice, tražen je 91 i pet rezervnih instruktora, kao i 781 popisivač i 39 rezervnih.

"Komisija je primila 2.949 prijava, d čega 450 za poslove instruktora i nije nam dostavljen nijedan prigovor na proceduru i dosadašnje aktivnosti na pripremi popisa – naglasio je gradonačelnik, ističući da će sa predstavnicima Monstata odlučiti da li da iz konkurencije za zapošljavanje instruktora i popisivača eliminiše kandidate koji nemaju prebivalište na teritoriji grada, ali i one koji su konkurisali za oba mjesta.

O vjeri i jeziku nije se obavezno izjasniti

Za razliku od Mugoše i ostalih učesnika sastanka, koji juče nijesu željeli da komentarišu inicijativu za ocjenu ustavnosti članova Zakona o popisu stanovništva koji propisuju da su svi građani obavezni da odgovore na pitanja o vjeroispovjesti i nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, koju je Akcija za ljudska prava (HRA) podnijela Ustavnom sudu, predstavnica „Monstata” i državni instruktor Olga Marković objasnila je da će, po metodologiji koju je taj Zavod propisao, svaki građanin koji ne želi da se izjasni o tim pitanjima, imati pravo da odgovori “ne želim da se izjasnim”.

Ona je istakla da za razliku od nacionalnosti i maternjeg jezika, građani, prema članu 46 Ustava Crne Gore o pitanju vjeroispovijesti ”nijesu ni obavezni da se izjasne”.

"Ukoliko neko ne želi da se izjasni o sva tri pitanja, onda može da odgovori sa 'ne želim da se izjasnim', što će biti zadovoljavajući odgovor, koji će popisivač unijeti u listić”, kazala je Marković.

Bonus video: