Falsifikovani ljekovi koji se kupuju on-line mogu biti fatalni

Falsifikovani antibiotici, na primjer, dovode do pojave rezistentnih mikroorganizama, a u ekstremnim slučajevima ovi ljekovi mogu biti i fatalni po bolesnika
0 komentar(a)
tablete, Foto: Shutterstock.com
tablete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.03.2011. 20:09h

Veliki broj ljekova, među kojima ima i onih sa prilično jakim dejstvom protiv bolova, a koji se mogu uzimati isključivo uz saglasnost ljekara, veoma jednostavno i bez recepta mogu se kupiti putem Interneta u sve većem broju on line apoteka. Iako kupovina ljekova i dijetetskih suplemenata na taj način nudi čitav niz rizika od neželjenih posljedica po zdravlje ljudi, do njih se može doći sa samo nekoliko klikova mišem računara.

Na pojedinim Internet stranicama i u malim oglasima prodaju se, bez recepta, znatno jeftiniji ljekovi, koji su uglavnom nekontrolisanog, te time i sumnjivog porijekla i kvaliteta.

Na prostoru bivše Jugoslavije veoma je razvijena mreža za krijumčarenje lažnih ljekova, a postoje i laboratorije za njihovu proizvodnju. Procjenjuje se da tržište lažnih ljekova u Bosni i Hercegovini vrijedi oko 300 miliona eura, a oni se najčešće prenose autobusima. Najveći dio falsifikovanih ljekova u Evropskoj uniji, ali i na našim prostorima, porijeklom je iz Indije, koja je i glavni svjetski snabdjevač farmaceutskim supstancama.

Mada je prodaja ljekova na taj način kod nas strogo zabranjena i kažnjiva, pomoćnica direktora Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Majda Šahman-Zaimović upozorava građane da ne posežu za takvim ljekovima, koji su u najvećem broju falsifikovani ili lošeg kvaliteta.

Dešava se, objašnjava ona, da građani ljekove koje nijesu u mogućnosti da kupe u našim apotekama, a njihova nabavka u inostranstvu je dug i komplikovan proces, i isključivo se izdaju uz recept, naručuju putem Interneta.

"Apoteke i zdravstvene ustanove, koje po zakonu jedine mogu izdati lijek, rade po utvrđenim standardima dobre distributivne, apotekarske prakse i skladištenja, a kontinuirano su pod nadzorom sanitarne i zdravstvene inspekcije. Stoga su to jedine ustanove koje zadovoljavaju potrebne uslove o pravilnom čuvanju i izdavanju lijeka", objasnila je Šahman- Zaimović.

Falsifikovani antibiotici dovode do pojave rezistentnih mikroorganizama, a u ekstremnim slučajevima ovi ljekovi mogu biti fatalni po bolesnika

Šahman-Zaimović upozorava da takvi ljekovi uglavnom sadrže supstance koje mogu da izazovu niz zdravstvenih problema i alergijskih reakcija, kao i veoma opasne metale, a njihova upotreba može produžiti vrijeme ili pogoršati uslove liječenja. Tako, npr. falsifikovani antibiotici dovode do pojave rezistentnih mikroorganizama, a u ekstremnim slučajevima ovi ljekovi mogu biti fatalni po bolesnika.

Mada na adresu Agencije do sada nijesu stizale prijave o neželjenim dejstvima ljekova kupljenih putem Interneta i ostalih glasila, Šahman-Zaimović navodi da ih građani često obavještavaju o ljekovima kupljenim u apotekama za koje sumnjaju da su drugačijeg sastava ili izgleda od onih koje se ranije koristili.

I najkvalitetniji preparati za potenciju mogu da izazovu hipertenziju i srčane tegobe, ukoliko se ne koriste uz saglasnost ljekara

Oprezno s vijagrom

Na Internet stranicama, koje većinom izgledaju vrlo profesionalno, poseban rizik je prodaja sredstava za impotenciju (npr. vijagra) i za mršavljenje. Šahman-Zaimović objašnjava da i najkvalitetniji preparati za potenciju mogu da izazovu hipertenziju i srčane tegobe, ukoliko se ne koriste uz saglasnost ljekara, propisno, u dozvoljenim dozama, a posebnu opasnost kriju takvi falsifikovani preparati, nepouzdanog sastava.

S obzirom na to da se sredstva za impotenciju u apotekama izdaju isključivo uz recept, njihovom slobodnom prodajom, smatra Šahman-Zaimović, morala bi se pozabaviti Zdravstvena inspekcija u saradnji sa policijom, kako bi se otkrile prave adrese njihove nelegalne distribucije.

Ona je preporučila da se bezbjedni dijetetski suplementi i sredstva za mršavljenje, sa odgovarajućim sertifikatom, mogu kupiti isključivo u ovlašćenim prodavnicama i apotekama.

U SAD traže izvještaj ljekara

U pojedinim državama, poput Velike Britanije i SAD, dozvoljeno je poslovanje on line apoteka, koje lijek izdaju isključivo nakon što im se uputi izvještaj ljekara.

"Međutim, uvidjelo se da takva distribucija nosi veliki rizik te i u tim zemljama namjeravaju da ih zatvore", kazala je Šahman- Zaimović. Takođe, kako ona navodi, prošle godine u velikoj akciji Interpola zaplijenjeno je više od milion kapsula falsifikovanih ljekova koji su prodavani preko Interneta i zatvoreno 290 sajtova za prodaju ljekova.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je više od polovine svih ljekova koji se mogu kupiti preko Interneta, falsifikovano, dok su istraživači sa Univerziteta u Edinburgu pronašli 35 web stranica koje su bez recepta prodavale ljekove, a koji se, inače, izdaju isključivo uz recept.

Tražeći sajtove putem kojih se prodaju ljekovi na Google i Yahoo pretraživaču, pronađeno je skoro sto ljekova koji se na taj način prodaju u Velikoj Britaniji. Skoro polovina tih ljekova bile su tablete protiv bolova, a 76 odsto on line apotekara nije tražilo recept ili su prihvatali i kopiju faksa ili e-maila, koja se lako može izmijeniti.

Bez važnih sastojaka

Falsifikovani ljekovi koji se prodaju putem Interneta, malih oglasa i sličnih glasila mogu da budu proizvodi:

• sa ispravnim sastojcima

•sa pogrešnim sastojcima

• bez aktivnih supstanci

• sa aktivnim supstancama u nedovoljnim količinama

• upakovani u lažno pakovanje

Bonus video: