Sekulić vjeruje u vjerski turizam na Cetinju

Za ministra Sekulića, religiozni turizam predstavlja veliku razvojnu šansu za Cetinje, napominjući da lokalna uprava u narednom periodu treba značajno da se posveti toj grani turizma.
116 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.03.2011. 17:16h

Glavna prepreka turističkom razvoju Cetinja je neadekvatna ponuda u dijelu hotelskih i smještajnih kapaciteta, ali bi taj nedostatak uskoro bi mogao biti prevaziđen, ocijenili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, koji je boravio na Cetinju.

“Ohrabruje najava da će hotel „Grand“ uskoro biti otvoren. To će, svakako, biti izuzetan doprinos valorizaciji turističkih potencijala kojim Prijestonica raspolaže. Programom 'Cetinje – Grad kulture 2010 – 2013.' predviđena je i izrada idejnog i glavnog projekta izgradnje hotela „Lokanda“, objasnio je Bogdanović.

Sekulić: Budimo realni

Za ministra Sekulića, religiozni turizam predstavlja veliku razvojnu šansu za Cetinje, napominjući da lokalna uprava u narednom periodu treba značajno da se posveti toj grani turizma.

“Međutim ne možemo se zadovoljiti činjenicom da svega 30 ili 40 hiljada noćenja bude ostvareno na Cetinju, ali sa druge strane moramo biti realni. Nažalost, najljepši i najveći cetinjski hotel “Grand” je zatvoren. Tokom razgovora sa vlasnicima ovog hotela postigli smo dogovor da on što prije bude otvoren i stavljen u funkciju, a u cilju obostranog interesa. Vjerujemo da će ta ponuda ove godine biti poboljšana”, kazao je Sekulić.

On je obećao da će njegovo ministarstvo pružiti svu raspoloživu pomoć lokalnoj upravi u realizaciji ključnih projekata. “Ministarstvo će u okviru svojih nadležnosti ohrabriti inicijative Prijestonice u pogledu dinamičnije izrade kvalitetnih planskih dokumenata”, kazao je Sekulić.

Autobuska - dostignuće

Ministar je najavio da će “ovih dana” početi da se radi prostorni plan Cetinja, kako bi uspjeli da definišu prostorno-planske obaveze u budućem razvoja grada, a ujedno će to biti dobro i za „plemenitu ideju Ministarstva kulture kad je u pitanju upisivanje Cetinja u baštinu UNESCO-a.

Kada je riječ o statusu projekta žičare, podsjećam da je taj projekat dobio pozitivnu ocjenu od strane Vlade, tako da su se sada stekli uslovi za pokretanje procedure , saopštio je Bogdanović

“Naravno, dok bude urađen Prostorni plan nećemo dozvoliti da život stane već ćemo nastojati da kroz izmjene i dopune Zakona o planiranju, dozvolimo opštinama da i dalje vrše izmjene svojih generalnih i prostornih planova s jedne strane, a isto tako da se urade detaljni planovi čija je izrada do sada bila u toku, a koji su stopirani donošenjem ranijih zakona”, kazao je Sekulić.

Tokom susreta gradonačelnika Bogdanovića sa ministrom Sekulićem, bilo je riječi i o projektu izgradnje autobuske stanice, te iskorišćavanju u turističke svrhe dva nacionalna parka na teritoriji grada, Skadarsko jezero i Lovćen.

Bogdanović je ujedno ministra upoznao sa aktuelnim projektima i inicijativama, koje će uticati na poboljšanje turističke ponude Prijestonice Cetinje. Među investicijama koje su prepoznate kao krucijalne, Bogdanović je ponovio, da je to izgradnja žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, te projekat izmještanja ikone bogorodice Filermose u cilju afirmacije religioznog turizma.

“Kada je riječ o statusu projekta žičare, podsjećam da je taj projekat dobio pozitivnu ocjenu od strane Vlade, tako da su se sada stekli uslovi za pokretanje procedure dobijanja tehničkih uslova i pokretanje tenderske procedure nakon završene revizije projekta”, saopštio je Bogdanović.

Bonus video: