Računi za porez novi udar na kućni budžet

Stvara se ambijent prinudne naplate. Treba li građani da očekuju da će im neko pokucati na vrata da bi platili ili da će to činiti preko hipoteka
0 komentar(a)
Zgrada u PG, Foto: Vesko Belojević
Zgrada u PG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.03.2011. 16:39h

Novi računi za porez na nepokretnosti koji će uskoro stići na adrese Podgoričana biće veliki udar na njihov ionako tanak novčanik, tvrdili su uzalud, na današnjem nastavku sjednice gradske Skupštine, odbornici SNP-a.

Gradski sekretar za finansije Miomir Jakšić poručio im je da je u pitanju samo blago povećanje poreskih stopa, tvrdeći da to za građane ne može biti veliko opterećenje.

"Stvara se ambijent prinudne naplate. Treba li građani da očekuju da će im neko pokucati na vrata da bi platili ili da će to činiti preko hipoteka", istrajna je u zahtjevima bila odbornica SNP-a Zdenka Popović.

Popović je sekretara za finansije pitala i “kojom su se ekonomskom logikom vodili kada su povećavali račune, kada građani, koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem, to neće moći da plate”.

Neprodati stanovi ne mogu biti oporezovani

Međutim, Jakšić je u svoju odbranu naveo i to da je “Podgorica grad sa najmanjom poreskom stopom na nepokretnosti”, a sa čim se on ne slaže.

Pitajući “samo koliko ima stanovnika u Podgorici koji posjeduju pet i više stanova”, odbornik SNP Aleksa Bečić kazao je da se zalaže za progresivno oporezivanje,

"U gradu postoji više hiljada stanova čiji se vlasnici ne znaju i na koje se ne obračunavaju porezi na nepokretnosti. Zalažem se i za oporezivanje investitora za neprodate stanove i prodate koji nijesu uknjiženi", istakao je Bečić.

To je izazavalo komentar predsjednika Skupštine Raška Konjevića, koji mu je objasnio da su “neprodati stanovi zapravo zalihe, i kao svaka druga robe se ne mogu oporezovati”.

Olakšice za vlasnike nepokretnosti u djelovima pogođenim poplavama

Jakšić je od odbornika SNP-a branio stavove grada da se ne može usvojiti njihov amandman kojim bi vlasnici nepokretnosti u Tuzima i Zeti, pogođeni nedavnim poplavama, bili oslobođeni plaćanja poreza u 2011. godini, tvrdeći da im grad nudi bolje i pravo zakonsko rješenje.

"Zakon ne predviđa da se poplavljena područja oslobode poreza, ali možemo da odredimo nulu za visinu imovinske vrijednosti nepokretnosti kao poresku osnovicu za 2011. godinu i tako ih oslobodimo plaćanja redovnog poreza", objasnio je Jakšić.

Polemišući o Odluci o DUP-u “Spomen park Kruševac”, odbornike SNP-a interesovalo je “ koliko stvarno ima spratova zgrada Cijevne komerc, pored zgarde Pobjede”.

"Prošle godine jasno ste nam odgovorili da ta zgrada ima pet spratova, plus prizemlje i garažu. Koliko vidim, sada je tamo sedam spratova. Znači li to da je ostatak građen bez građevinske dozvole", pitao je odbornik te partije Dragan Ivanović.

Glasajući protiv usvanja tog DUP-a, šef kluba SNP-a Vladimir Vujović iz klupe je obrazložio da to čine jer su protiv samo dva dodatna sprata, ali ne i ostalih pet.

"Zamjeriće vam Dano", prokomentarisao je predsjednik Konjević.

Novim DUP-om je predviđeno da samo zgrada “Pobjede” može da dogradi pet spratova, a sve ostale zgrade u pravcu prema Morači po jedan sprat na postojeće.

Skupština je usvojila i prijedloge odluka urbanističkom projektu „Nova varoš - Blok F“, data saglasnost na kreditno zaduživanje JP “Vodovod i kanalizacija”, te na finansijske izvještaje GO Golubci i Tuzi.

SDP- glasao protiv izdavanja prostora

Uz ostatak opozicije, odbornici SDP-a nijesu podržali svoje koalicione kolege prilikom izglasavanja Odluke o davanju saglasnosti o zakupu 34 poslovna prostora preduzeća “Sportski objekti”, zbog, kako je kazao šef tog kluba Đorđe Suhih, “principijelnih razloga”.

Odbornici SNPa-a tvrdili su da su u Odluci samo taksativno navedeni prostori, bez ikavih detalja o zakupu. Odbornik Aleksa Bečić istakao je da iako bi upravo Skupština trebala da kontroliše zakup tih prostora, sve se svodi na to da bi njenim usvajanjem samo dali blanko saglasnost na nešto što Grad obećava da će sam da kontrolišete.

"Ova Odluka neodoljivo podsjeća na onu o prodaji zemljišnih parcela. Znam šta će većina da odluči, ali vas moram pozvati da ovakvu odluku ne podržite i neka ne postoje udržani", poručio je Bečić.

Odbornik Nove Miodrag Bešović upozorio je juče predstavnike grada da izgleda da im je gubljenje sudskih sporova postalo praksa, te se interesovao za sudbinu poslovnog prostora u sklopu Sportskog centra, koji je dugo godina koristio zakupac noćnog kluba “Planet”.

Nakon dobijenog spora, kako je objasnila v. d direktorka Direkcije za imovinu Nada Stanišić, zakupac je iseljen, ali je nakon toga uložio žalbu zbog čega je i dalje u toku pravni postupak.

"Inače, korisnik prostora je postupio vandalski i uništio imovinu grada što je sve dokumentovano i predato sudu", objasnila je Stanišić.

Bonus video: