Otvoren Centar za autizam, Marković: Tragičan slučaj Ognjena Rakočevića ujedinio Crnu Goru

Premijer je rekao da su do sada djeca sa poremećajima iz spektra autističnih oboljenja, kojima se u Crnoj Gori nije mogla pružiti adekvatna medicinska njega, upućivana u zdravstvene centre u okruženju
623 pregleda 8 komentar(a)
Centar za autizam, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Centar za autizam, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.03.2018. 17:16h

Prva specijalizovana medicinska ustanova u Crnoj Gori koja će se baviti problemima autizma, razvojnih prepreka kod djece i dječjom psihijatrijom otvorena je danas u Podgorici.

Ustanova nosi ime po dječaku Ognjenu Rakočeviću koji je preminuo u proljeće 2016. godine. nakon što je napustio dom.

Centar za autizam otvorili su predsjednik Vlade Duško Marković i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

„Umjesto dosadašnje prakse bavljenja problemom autizma na više pojedinačnih adresa nižeg organizacionog nivoa, tragičan slučaj dječaka Ognjena Rakočevića, koji je ujedinio Crnu Goru i stavio u prvi plan njenu tradicionalnu solidarost, dodatno je podstakao naše namjere i potrebu da osnujemo Centar za autizam", kazao je Marković.

Kako je rekao, na to se nadovezala međuresorska saradnja i spremnost institucija da ustupe prostorije i sredstva, a društveno odgovornih pojedinaca i asocijacija da obezbijede neophodnu opremu i namještaj.

"Zato su vrata ove ustanove već od danas otvorena za djecu i roditelje kojima je potrebna stručna pomoć i podrška, a rezultate zadatih obaveza od njenog menadžmenta i Ministarstva zdravlja očekujem u kratkom roku“, kazao je Marković na otvaranju Centra.

Premijer je rekao da su do sada djeca sa poremećajima iz spektra autističnih oboljenja, kojima se u Crnoj Gori nije mogla pružiti adekvatna medicinska njega, upućivana u zdravstvene centre u okruženju.

To je, kaže on, bez obzira na određenu potporu Fonda za zdravstveno osiguranje i državnog budžeta, značajno opterećivalo crnogorske porodice.

„Ohrabrujuća je poruka koju odavde upućujemo građanima Crne Gore, posebno roditeljima, da se već sjutra mogu javiti onima koji su tu zbog njih i njihove djece. A upravo država treba da bude šira porodica i zajednička kuća našim najmlađima, istovremeno omogućavajući da njihovi roditelji budu oslonjeni na institucije sistema", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, od danas potrebe za dodatnim plaćanjima za liječenje ovih oboljenja iz džepa pacijenata i njihovih porodica, neće biti.

"To je sada briga Vlade i Ministarstva zdravlja“, poručio je premijer.

Marković je kazao da "ne želimo da nijedno dijete izgubi jedan dan svog djetinjstva tražeći adekvatnu dijagnostiku, odnosno zdravstvenu ustanovu.

„Od danas je sve na jednom mjestu i sve pod rukovodstvom države. Posebno, zbog toga što rano uključivanje djeteta u odgovarajuće tretmane pokazuje značajno bolje socijalne i akademske ishode u kasnijim godinama života“, kazao je Marković.

Hrapović je poručio da od danas kreće stručna i istinska podrška i pomoć za najmlađe i njihove porodice u prevazilaženju izazova i razvojnih prepreka sa kojima se suočavaju u ranom djetinjstvu.

Kakao je kazao, Vlada i Ministarstvo zdravlja pažljivo i odgovorno su mjerili svaki korak na putu formiranja ovog Centra, isključivo uz uvažavanje naučnih dostignuća i činjenica.

"Naš cilj je jasan – problem sa kojim se suočavaju djeca sa autizmom rješavaćemo na sistemski i sistematičan način", kazao je ministar.

On je naglasio da će se u Centru sprovoditi postupci rane dijagnostike poremećaja iz autističnog spektra i mjere rane intervencije, kao i sva druga zdravstvena potpora autističnoj djeci bez obzira na uzrast.

"To su dijagnostika, liječenje i praćenje djece sa smetnjama u razvoju, dijagnostika i liječenje djece sa problemima mentalnog zdravlja, fizikalna terapija za djecu sa poremećajima iz autističnog spektra i razvojnim smetnjama, i dijagnostika neuroloških komorbiditeta uz konsultativne preglede neurologa“, rekao je Hrapović.

On je poručio da će sistematičan pristup u rješavanju ovog problema dovesti do toga da sva djeca koja imaju poremećaje iz autističnog spektra, kod koje postoji narušen psihomotorni razvoj, dobiju šansu da ostvare maksimum sopstvenih mogućnosti.

"To će značajno uticati na smanjenje korištenja socijalnih servisa i biti na zadovoljstvo i korist njihovih roditelja i šire društvene zajednice", kazao je Hrapović.

Prostor površine 410 metara kvadratanih za aktivnosti Centra i medicinsku, didaktičku i drugu opremu u vrijednosti od 64 hiljade EUR ustupili su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

"U opremanju Centra, donacijama su doprinos dali Međunarodni klub žena kupovinom opreme i didaktičkog materijala u vrijednosti od deset hiljada EUR, Fondacija „Ognjen Rakočević“, Ambasada Azerbejdžana, Kompanija „Čelebić“ kao i gradske Službe održavanja", saopštio je ministar.

On je kazao da je otvoreno 15 novih radnih mjesta, i da je dio kadra preuzet iz Kliničkog centra Crne Gore.

Hrapović je naveo da će od danas zdravstvene servise u Centru pružati jedan specijalista fizikalne medicine, šest fizioterapeuta i 17 defektologa, psihologa, socijalnih radnika.

„Nedostatak dječjih psihijatara biće riješen angažovanjem kolega iz okruženja, do povratka tri specijalizanta sa edukacije. Centrom će rukovoditi klinički psiholog Nađa Ševaljević“, rekao je Hrapović.

On je najavio da će dalji planovi kadrovskog jačanja biti bliže definisani Strategijom i akcionim planom koji su u pripremi, prema kojima je predviđeno da 2019. godine u domovima zdravlja Bijelo Polje, Bar i Nikšić bude proširena djelatnost postojećih Savjetovališta za djecu.

„U trećoj godini implementacije projekta, 2020. godine, planira se proširenje kapaciteta postojećih savjetovališta u Domovima zdravlja Berane, Herceg Novi i Pljevlja“, zaključio je ministar.

Predsjednica Međunarodnog kluba žena Ajlin Galip kazala je da će otvaranje Centra probuditi nade u pravcu socijalizacije djece sa autizmom.

Predsjednica Bosanko-američke akademije nauka i umjetnosti Nirvana Pištoljević kazala je da Crna Gora uspjela da omogući na jednoj lokaciji sve što je prema svjetskim naučnim trendovima bitno za djecu sa razvojnim poremećajima.

Ona je kazala da joj je čast što će biti dio tima koji će raditi na doedukaciji i strukturiranju Centra jer će, kako je dodala, sve svjetske prakse moći da prenesu kadru ovog centra i direktno pruže servise porodici i podršku djeci.

Prema njenim riječima, cilj im je ispunjenje punog potencijala svakog djeteta.

„Što ranije prepoznamo i počenemo raditi na tome, moći ćemo da pružimo najbolju budućnost za svu djecu u Crnoj Gori, a ovaj Centar će im to omogućiti“, dodala je Pištoljević.

Valentina Rakočević, majka preminulog dječaka Ognjena, kazala je da srećna što je otvoren Centar za autizam i da smatra da će ta ustanova pomoći drugim roditeljima čija su djeca autistična.

„Sada je sve na jednom mjestu. Znaće od početka gdje da dođu, ko će da ih prati, gdje dalje da idu“, rekla je Rakočević.

Bonus video: