Pažin: Pravda i pravičnost se konačno ostvaruju ažurnim i efikasnim izvršenjem sudskih presuda

Pažin je objasnio da konačna sudska presuda donešena u razumnom roku, pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, jeste neophodan, ali ne i dovoljan uslov za konačno ostvarenje pravde
3 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Reuters
Zoran Pažin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2018. 10:02h

U cilju efikasnije zaštite prava građana i boljeg pristupa pravdi domaće privrede i stranih investitora, Vlada Crne Gore je inicirala radikalnu reformu sistema izvršenja sudskih presuda, koja je 2014. godine rezultirala uspostavljanjem sistema javnih izvršitelja, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u Budvi na otvaranju Godišnjeg savjetovanja javnih izvršitelja.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Pažin je ukazao na značaj izvršiteljske profesije i izrazio podršku za važan dopirinos koji javni izvršitelji daju ostvarenju pravde i pravičnosti, kao temelja ukupnog društvenog i ekonomskog napretka Crne Gore.

Objasnio je da konačna sudska presuda donešena u razumnom roku, pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, jeste neophodan, ali ne i dovoljan uslov za konačno ostvarenje pravde.

"Pravda i pravičnost se konačno ostvaruju tek ažurnim i efikasnim izvršenjem sudskih presuda, kada građani, privrednici i investitori dobiju konačno zadovoljenje pravde i ostvare prava koja su im bila uskraćena. Tek brzim i efikasnim ostvarenjem prava koja su zaštićena u sudskom postupku gradimo osjećaj pravne sigurnosti, jačamo povjerenje u vladavinu prava i dajemo mahove ukupnom društvenom i ekonomskom napretku", naglasio je Pažin.

U saopštenju se dodaje da je uvođenjem samostalnih i nezavisnih nosilaca izvršiteljske funkcije u crnogorski pravni sistem uspostavljen je znatno efiksniji, brži i kraći postupak izvršenja sudskih presuda.

Navodi se i da je osim toga, sistem javnih izvršitelja značajno rasteretio sudove i omogućio im da se u većoj mjeri posvete rješavanju složenijih predmeta.

"Dakle, danas nakon četiri godine, možemo sa zadovoljstvom konstatovati da je odluka o izmještanju ovog procesa iz sudova bila ispravna. Sistem javnih izvršitelja doprinio je uspješnijem i bržem ostvarenju prava građana, dok je naš poslovni ambijent danas znatno pouzdaniji i konkurentniji", ocijenio je Pažin.

Ukazao je, takođe, i na naglašenu odgovornost koju ova važna profesija nosi, dodajući da javni izvršitelj mora biti osoba najvišeg ličnog i profesionalnog integriteta, kojoj javni interes ostvarenja pravde i pravičnosti mora biti svetinja.

"U ogromnoj većini, aktueni nosioci izvršiteljske funkcije ispunjavaju ove zahtjevne standarde etike i pravne struke. Nažalost, proteklih godina, bilo je pojedinačnih slučajeva javnih izvršitelja koji su nesavjesnim i neodgovornim radom nanosili znatnu štetu ugledu ove značajne profesije. Podsjetiću da su prošle godine pokrenuti disciplinski postupci protiv osam javnih izvršitelja, kao i krivični postupak protiv jedne osobe, koja je do okončanja postupka udaljena iz službe,“ naveo je on.

"U Ministarstvu pravde, koje nadzire rad javnih izvršitelja, spremni smo, dakle, da damo svu podršku i ohrabrenje časnim i stručnim nosiocima ove profesije, ali smo isto tako spremni da, u saradnji sa Komorom javnih izvršitelja, odlučno i bez bilo kakve zadrške sankcionišemo, pa i odstranimo iz službe, one javne izvršitelje koji se ogriješe o svoje moralne i profesionalne dužnosti,“ rekao je Pažin.

On je je pozdravio nastojanje javnih izvršitelja da, kroz današnje savjetovanje i dalje jačanje sopstvene profesije, dodatno doprinesu izgradnji osjećaja pravne sigurnosti kod crnogorskih građana, privrednika i investitora, kao preduslova za dalji razvoj države i stvaranje nove vrijednosti u Crnoj Gori.

Bonus video: