Iz Libertasa traže da im Brajović odobri protest

Skup je planiran za 21. mart ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Grupa Uličnim protestima protiv mafije je, kako je saopšteno, za 15 dana na Fejsbuku okupila 900 članova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 17:20h

Nevladina organizacija „Libertas“ tražila je od ministra policije Ivana Brajovića da ne potpiše zabranu protestnog okupljanja, koje je najavila ta NVO i grupa građana sa društvenoj mreži Facebook.

Iz te NVO ranije su upozorili da im je iz policije najavljeno da neće biti dozvoljen njihov protestni skup zakazan za 21. mart ispred Skupštine Crne Gore.

“Ne postoji niti jedan razlog za zabranu, jer mi samo želimo jednosatnom šutnjom iskazati svoje nezadovoljstvo zbog rapidnog pada standarda stanovništva, netransparentnih privatizacija koje ugrožavaju budućnost i nerođene crnogorske djece, kao i protiv kriminogenog karaktera pojedinaca u crnogorskom režimu koji su sve bogatiji dok glad kuca na vrata crnogorskih građana”, navode u toj NVO ističući da je sloboda okupljanja građana garantovana članom 52 Ustava Crne Gore.

Organizatori su istakli da na protestu neće biti partijskih, vjerskih i nacionalnih obilježja, upozoravajući da će u slučaju zabrane skupa Brajović “snositi odgovornost za dalja dešavanja”.

900 FB simpatizera

NVO lIbertas su u dopisu međunarodnim organizacijama i ambasadama stranih zemalja u Crnoj Gori zatražili da utiču na državne organe da im se omogući održavanje skupa.

Navodi se da je za 15 dana grupa na Fejsbuku "Uličnim protestima protiv mafije" okupila 900 članova.

“Skup smo uredno prijavili Upravi policije Podgorica. Informisali smo građanstvo preko medija da se radi o jednosatnom protestu protiv katastrofalno lošeg standarda stanovništva, netransparentnih privatizacija i kriminogenog karaktera crnogorskoga režima čiji su eksponenti sve bogatiji dok glad kuca na vratima građana", kaže se u dopisu.

Strah od spostvenog naroda

Organizatori kažu da su obavijestili nadležne da će skup proteći u jednosatnoj šutnji i podsjećaju da prema Ustavu građani imaju pravo na mirno okupljanje.

“U Upravi policije Podgorica, u neposrednom razgovoru koji sam imao kao organizator, sa korektnim službenicima policije, saopšteno mi je da nam MUP neće dozvoliti okupljanje ispred Skupštine”, navodi predsjednik Liberatasa i predstavnik građana sa Fejsbuka Robert Velašević.

Organizatori smatraju da je to odluka iz vrha vlasti Crne Gore iz razloga straha određenih ljudi od sopstvenog naroda.

Galerija

Bonus video: