Bokovac: Dok sam živ, kalafata će u Baru biti

Državi predlaže da napravi projekat i izgradi male skverove na kojima bi se radili drveni čamci.
307 pregleda 1 komentar(a)
pero bokovac, Foto: Anto Baković
pero bokovac, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 01.03.2011. 17:17h

Barski kalafat Pero Bokovac sa sinom Nenadom prihvatio se obimnog posla - obnove rebara i oplate na starom drvenom jedrenjaku, koji pamti brojne bure i oluje, a oplovio je skoro sva mora svijeta.

Pero radi posao graditelja drvenih brodova, zanata koji izumire.

“Nažalost, tako je. Moramo improvizovati, a toliko je drvenih čamaca i brodova na našem dijelu Jadrana koje treba održavati u životu. Za to imamo i znanja i volje, ali nedostaje spremnosti društva da nam u tome prostorno pomogne”, kaže Bokovac.

Sve krenulo od drva

Rade na otvorenom, a imaju rok do kada moraju sve da obave. Zato koriste svaki dan, i kada je sunce, i bura.

Stari drveni brod je kulturno dobro svake zemlje. Francuzi su prije desetak godina najstarije kalafate proglasili državnim majstorima, a mi smo brodogradnju izbacili iz škola, kaže Pero

“Bilo bi lakše da imamo kvalitetnije uslove rada. Majstora i pomoćnike teško je naći, ali dok sam živ, kalafata će u Baru biti. Šta poslije mene, ne znam, to zavisi i od mog sina koji je već sada u nekim stvarima skoro bolji od mene. Mlađi je, snažniji, a kod gradnje drvenog broda osim znanja često je potrebna i snaga za nošenje i obradu drva”, kaže Pero.

Podsjeća kako je brodogradnja krenula od drva.

“Drvenim brodovima otkriveni su novi kontinenti, i zato je i drvena brodogradnja dio starih zanata. Treba sačuvati tradiciju. Samo drveni brodovi imaju dušu. Skoro sam popravljao stari leut jednom Holanđaninu. Kaže da je stari drveni brod kulturno dobro svake zemlje, da su Francuzi prije desetak godina najstarije kalafate proglasili državnim majstorima, a mi smo prije, ne znam, 40 godina izbacili brodogradnju iz škola”, kaže Pero.

Državi predlaže da napravi projekat i izgradi male skverove na kojima bi se radili drveni čamci.

“Dobili bismo crnogorski brend-kvalitetan proizvod, a stari zanat bi opstao, uz mogućnost da se mnogi zaposle”, kaže Pero Bokovac, jedini kalafat u Baru.

Bonus video: