SO Gacko traži zaštitu od aktivnosti Ministarstva odbrane

Uništavanje oružja na Latičnom oštetilo u Brljevu preko 60 kuća i pomoćne objekte, kao i čatrnje koje su zahtijevale hitnu intervenciju jer ta MZ nema vodovod.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 19:58h

Skupština opštine Gacko zatražila je od predsjednika Republike Srpske, Vlade i predsjedništva Bosne i Hercegovine oštru diplomatsku akciju, da se uništavanje viška naoružanja u Latičnom ne nastavlja, kao i da se nadoknadi šteta MZ Brljevo.

Oni su reagovali na izjave pomoćnika ministra crnogorskog Ministarstva odbrane, pukovnika Rifeta Kosovca da će se u rejonu Latično u Goliji nastaviti sa uništavanjem municije, uz dodatno izabrane lokacije.

Željko Tepavčević, odbornika u SO Gacko je kazao “Vijestima” da su odbornici kritikovali “blago reagovanje dosadašnjih nadležnih institucija Republike Srpske zbog uništavanja viška municije u Goliji“.

On je kazao da je uništavanje oružja na Latičnom oštetilo u Brljevu preko 60 kuća i pomoćne objekte, kao i čatrnje koje su zahtijevale hitnu intervenciju jer ta MZ nema vodovod.

Zbog toga što komisija koja je formirana u novembru prošle godine nije izlazila na teren, SO Gacko je zatražila od načelnika opštine da u roku od osam dana imenuje novu, koja bi procjenila štetu.

Zagađenje sredine

Pošto je Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) iz Podgorice prilikom ispitivanja fizičko-hemijskih uzoraka površinskih voda, zemljišta i vegetacije, koje je obavljeno početkom oktobra prošle godine, iznio konstataciju da su povećane koncentracije ukupnog sadržaja teških metala posljedica „prirodnog sastava zemljišta ili su rezultat dugotrajnog prethodnog zagađivanja lokacija iz drugih izvora zagađenja kao što su TE Gacko, Željezara Nikšić ili pak prekogranični transport“, SO Gacko će od menadžmenta i uprave termoelektrane tražiti da dostavi podatke o njihovom uticaju na moguće zagađenje životne sredine, prije svega na mogućnost zagađivanja teškim metalima.

“ Ići ćemo i do međunarodnih institucija pošto izgleda jedino na taj način možemo riješiti ovaj problem. Ako treba, ne bježimo ni od toga da svojim životima spriječimo nastavak uništavanja”, rekao je Tepavčević

CETI je povodom oktobarskih mjerenja i dobijenih rezultata, gdje se pozvao na zagađenje koje dolazi, između ostalog, od TE Gacko, kao dokaz naveo da se najveće koncentracije nikla, kobalta, arsena, hroma, bakra i bora nalaze na lokaciji najbližoj termoelektrani a ne na lokaciji udaljenoj 165 metara od mjesta uništavanja naoružanja.

„SO Gacko je na sjednici donijela odluku da od načelnika opštine traži da angažuje akreditovanu instituciju iz BiH koja bi pratila stanje parametara u rejonu Latično i pograničnoj zoni sa Crnom Gorom, vršila analize i kontinuirani monitoring“ kazao je Tepavčević.

Na teritoriji opštine Nikšić do sada je uništeno 892,3 tone municije, od čega 330,94 detonacijom i 561,33 delaboracijom. Naoružanje je delaborisano u pogonima preduzeća „Booster“ iz Nikšića, dok su detonacije urađene na tri lokacije – u Pustom liscu (43,5 tona), u Pragi (40,56 tona) i u Latičnom (246,88 tona)

Braniće Latično i životima

Članovi Odbora iz Golije, Pive i Brljeva juče su razgovarali o tome kako da djeluju u slučaju eventualnog nastavka uništavanja naoružanja u rejonu Latično.

Tepavčević je kazao da ne očekuju “ da iko ko imalo savjesno razmišlja i vodi računa o svojim građanima može pored toliko evidentiranih zagađenja planirati nastavak uništavanja naoružanja u Latičnom”.

On je kazao da će se, ukoliko se nastavi sa takvim aktivnostimaa, mještani boriti svim dozvoljenim sredstvima.

“ Ići ćemo i do međunarodnih institucija pošto izgleda jedino na taj način možemo riješiti ovaj problem. Ako treba, ne bježimo ni od toga da svojim životima spriječimo nastavak uništavanja”, rekao je Tepavčević.

Bonus video: