Roniocima iz Bijele nagrada u Italiji za humanost

U Rimu je tom prilikom premijerno prikazan dokumentarni film italijanske nacionalne televizije „Rai“, „Lovci na mine“.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 14:58h

Regionalni centar za podvodno deminiranje iz Bijele na manifestaciji „Big blue“ u Italiji dobio je nagradu za humanitarno deminiranje.

U Rimu je tom prilikom premijerno prikazan dokumentarni film italijanske nacionalne televizije „Rai“, „Lovci na mine“.

Autori, italijanski novinari Pipo Kapelano i Marina Kapabjanka snimali su akciju ronilaca iz Bijele vađenja mine iz zaliva u Bigovi i od toga napravili polučasovni dokumentarac koji je u Italiji izazvao veliku pažnju jer govori o aktivnostima na deminiranju u Crnoj Gori prvog centra za civilno razminiranje u svijetu.

Prema riječima direktora centra, Veselina Mijailovića bili su prijatno iznenađeni jer nije najavljeno da će im biti dodijeljena nagrada.

„Bilo im je jako interesantno da smo formirali takav centar i da ta ideja pripada jednoj maloj državi na Balkanu kakva je Crna Gora.

Posebno sam bio iznenađen kad mi je nagradu uručio jedan od najpoznatijih italijanskih novinara Đankarlo Maneti i predstavnik Ministarstva kulture Italije.

Imao sam priliku da nakon toga dam intervju njihovoj nacionalnoj televiziji koja je otkupila film koji će biti prikazan na „Rai Due“, rekao je „Vijestima“, Mijailović.

Najrizičnije snimanje za Kapelana

Kapelano i Kapabjanka prema riječima Mijailovića od 2004. snimali su aktivnosti ronilaca iz Bijele, a jedna od tih akcija bila je uništenje podvodne protivbrodske mine u uvali Bigovo.

„Pipo Kapelano je poslije rekao da je snimao dosta filmova, prošle godine je slomio nogu na Sjevernom polu snimajući dokumentarni film o otapanju ledenog omotača, ali mu je snimanje ovog filma bilo najrizičnije u životu iako ima 60 godina.

Pričao je da je ronio sa nama do te mine, ali kasnije kad smo postavljali eksploziv uhvatio ga je strah. Mi smo to snimili i dali mu materijal.“, priča Mijailović.

„Bokokotorski zaliv ima površinu od 178 miliona metara kvadratnih, debljina mulja na morsku dnu je od dva do tri metra pa niko ne može tvrditi da je Boka očišćena od mina“, ističe Mijailović.

„Mi smo do sada u najjužem dijelu Boke, u tjesnacu Verige sa samo 2.500 kvadrata uspjeli da izvadimo 65 tona ubojnih neeksplodiranih sredstava. U tivatskom zalivu smo razminirali i izvadili 17,5 tona, a razminirali smo i dio obale duž Prevlake, od Njivica do rta Oštro.

Radili smo na dubini od 20 do 50 metara jer su hrvatski ronioci razminirali od same površine do 20 metara dubine.

Tada smo razminirali oko 50.000 kvadrata.“, kaže Mijailović dodajući da su zajedno sa Hrvatima prošle godine konkurisali kod IPA fondova za projekat razminiranja lokacija kod Herceg Novog, Kumbora i rta Oštro gdje se nalazi oko 15 tona barutnih punjenja.

Bonus video: