Gradska pijaca na Žabljaku seli na novu lokaciju

Na desetine metalnih ili od drveta sklepanih tezgi lociranih oko ulice biće uklonjene, a prodavci će se preseliti u manji od dva objekta tržnog centra.
254 pregleda 0 komentar(a)
trzni centar Zabljak, Foto: Obrad Pješivac
trzni centar Zabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 01.03.2011. 13:32h

Gradska pijaca locirana u zaleđu strogog centra Žabljaka, jedno od negativnih obilježja tog turističkog mjesta uskoro će biti prošlost.

Na desetine metalnih ili od drveta sklepanih tezgi lociranih oko ulice biće uklonjene, a prodavci će se preseliti u manji od dva objekta tržnog centra.

Odbornice SO Žabljak na novembarskom zasjedanju donijeli su odluku da se taj objekat ustupi na upravljanje i korišćenje Komunalnom preduzeću. Objekat na dva nivoa, površine 826 kvadrata sopstvenim sredstvima gradila je Opština Žabljak. Gradnja je koštala 540.000 eura.

Šef pravne službe u Komunalnom preduzeću mr. Mladen Dragašević kaže da je raspisan konkurs za zakup nekog od 20 prodajnih prostora i da će se kovertirane ponude ubrzo razmatrati.

"U prizemnom dijelu je devet prostora, urađenih prema važećim propisima. Namijenjeni su prodaji mliječnih proizvoda, voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda. Njihove površine su u rasponu od 11 do 48 kvadrata a početna cijena mjesečnog zakupa, po kvadratu iznosi sedam eura. Na spratu je 11 prostora od osam do 30 kvadrata površine. Namijenjeni su buticim, parfimerijama i drugim sličnim uslugama a početna cijena mjesečnog zakupa koštaće devet eura kvadrat", kaže Dragašević i dodaje da su u prostorima namijenjenim prodaji prehrambenih proizvoda urađeni sanitarni čvorovi.

Dragašević je dodao da je interesovanje dosadašnjih korisnika tezgi za preseljenje u tržni centar veliko i da polovinu zainteresovanih čine mještani Žabljaka. Čak i za prostore namijenjene prodaji mliječnih proizvoda što do skora za žabljačke planinke nije bilo ni zamislivo.

Sa druge strane, nekolicina zainteresovanih koji su tim poslom boravili u Komunalnom preduzeću bili su podijeljenih mišljenja oko iznosa najma prostora i potencijalnih poslovnih bilansa.

Neki očekuju uspjeh jer se pružaju optimalni uslovi za rad a drugi izražavaju bojazan jer slijedi obaveza registracije prodajnog mjesta, nabavke i poslovanja preko registar kase i ispunjavanje drugih obaveza po osnovu poreza i doprinosa, troškova električne energije, grijanja i održavanja prostora, što do sada nijesu imali.

Smatraju da je cijena zakupa visoka što će vjerovatno dovesti do većih maloprodajnih cijena i lošeg prometa u okolnostima loše platežne moći potrošača.

Bonus video: