Studenti iz drugih opština žele da se liječe na jednom mjestu

Bilo bi veoma dobro da se za njih organizuje liječenje u toj ambulanti - kazao je Kavarić
97 pregleda 0 komentar(a)
Studentska poliklinika, Foto: Luka Zeković
Studentska poliklinika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2011. 19:44h

Studenti iz drugih crnogorskih opština koji studiraju u glavnom gradu zahtijevaju da im se pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu obezbijedi isključivo u Studentskoj poliklinici, što je i bila praksa prije izmjene Zakona o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u 2005. godini.

Kako bi se sa tim zahtjevom obratili nadležnom ministarstvu, za proteklih pet dana studenti svih univerzitetski jedinica UCG prikupili su sedam i po hiljada potpisa, a kako su najavili peticiju će nastaviti i tokom ove nedjelje.

"Studentski parlament smatra da je studentima koji se iz ostalih crnogorskih opština školuju u Podgorici, neophodno omogućiti da sve neophodne preglede mogu da obave kod izabranog doktora u Studentskoj poliklinici, koja je u neposrednoj blizini studentskog doma, uključujući i preglede kod izabranog ginekologa i obavljanje neophodnih laboratorijskih analiza. Takođe, smatramo da studenti zaslužuju savremeno opremljenu kliniku, sa dovoljnim brojem ljekara", naglasio je predsjednik Studentskog parlamenta UCG Petar Golubović.

Kavarić voljan da izađu u susret studentima

On je kazao da s obzirom da su u Domu zdravlja Podgorica raspoloženi da im izađu u susret, nada da će zahtjevi studenata biti ispunjeni, ako ne u tekućoj, barem u narednoj godini.

Studentski parlament smatra da je studentima koji se iz ostalih crnogorskih opština školuju u Podgorici, neophodno omogućiti da sve neophodne preglede mogu da obave kod izabranog doktora u Studentskoj poliklinici

"Svakako da bi bilo veoma dobro da se za te studente organizuje liječenje isključivo u toj ambulanti, što ćemo uz dogovor sa Ministarstvom zdravlja i najvjerovatnije i učiniti", kazao je Kavarić.

Studentkinja treće godine ekonomije iz Berana objasnila je „da bi joj mnogo značilo kada bi se mogla liječiti u Studentskoj poliklinici, jer kako kaže, nije uvijek u prilici da se preveze do ambulanti u drugim djelovima grada, a nema ni potrebe za tim kada je doktor u samoj blizini doma u kom stanuje”.

Ona je kazala da svakako najveći broj njenih kolega preglede obavlja upravo u toj ambulanti.

Da se angažuje više ljekara

Nebojša Kavarić je dodao da namjeravaju da u Studentskoj poliklinici organizuju rad izabranog doktora u dvije smjene, te da bi s obzirom da se kod jednog doktora može registrovati dvije hiljade pacijenata, morali da angažuju i veći broj ljekara, barem u toku predavanja kada su studenti u gradu.

Iako smatra da je dobro organizovati njihovo liječenje na jednom mjestu, Kavarić je napomenuo da se nijednom građaninu ne može ograničavati pravo na zdravstvenu zaštitu, te da se onima koji žele da se liječe kod drugih izabranih doktora, to svakako mora omogućiti.

Bonus video: