Posljedice klizišta u Mojdežu još nijesu sanirane, mještani ogorčeni

“Strahujemo da će se klizište proširiti i zahvatiti dio sela u kome žive 23 porodice, crkvu i groblje”, kazao je predsjednik mjesne zajednice Milorad Velaš.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 17:52h

Ni sedam godina poslije pokretanja klizišta u selu Mojdež u zaleđu Herceg Novog nijesu u potpunosti sanirane posljedice, ni uzrok klizišta, a što je još gore, kako su kazali mještani, opasnost od nove katastrofe stalno im visi nad glavama.

“Strahujemo da će se klizište proširiti i zahvatiti dio sela u kome žive 23 porodice, crkvu i groblje”, kazao je na konferenciji za novinare, predsjednik mjesne zajednice Milorad Velaš.

U Mojdežu je prije sedam godina pokrenuto klizište u kome su uništene četiri kuće, a više njih je oštećeno. Potpuno je stradala infrastruktura, putevi, električni vodovi, kao i brojna imanja i ekonomski objekti.

Katastrofu je izazvalo, kako su tada utvrdili vještaci, začepljenje vodotunela Potkop. Da bi se selo spasilo od daljeg razaranja, sredinom avgusta 2004. godine, počela je izgradnja novog tunela u dužini od 350 metara koja je prema planu, trebalo da se spoji sa starim tunelom. Taj novi hidrotehnički tunel, u čiju je izgradnju uloženo oko 900 hiljada eura, na 210. metru potpuno se urušio, a i kota spajanja je promašena za više od metar. Od tada podzemne vode pronalaze nove tokove i ugrožavaju selo.

Velaš je kazao da za vrijeme velikih kiša voda dolazi do njegove porodične kuće, što se nikada nije dešavalo prije izgradnje novog hidrotunela, kao i da su u blizini vidljiva ulegnuća zemlje, najvjerovatnije izazvana radom podzemnih voda.

Iako je još prije tri godine slovenačka firma “Geoportal” iz Ljubljane uradila projekat sanacije koji je naručilo i finansiralo Ministarstvo ekonomije, tender za izvođača radova nikada nije raspisan.

Uzalud je Velaš u ime mještana slao molbe i dopise na razne adrese, čak i do premijera, i starog i novog. Sa problemom je upoznat i Leopold Mauer, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, ali radovi nikako da otpočnu.

Radove od oko 460 hiljada eura finansirali bi popola Vlada i Opština Herceg Novi.

“Zabrinjava inertnost nadležnih”, kazao je Velaš.

Bonus video: