Barski maslinari i uljari zabilježili uspjeh u Splitu

Tokom manifestacije u Splitu, šest maslinara iz Bara su bili na stručnim skupovima o konvencionalnom, te o ekološkom maslinarstvu koje je sada trend u EU.
135 pregleda 0 komentar(a)
Barski maslinari, Foto: Drušvo maslinara, Bar
Barski maslinari, Foto: Drušvo maslinara, Bar
Ažurirano: 28.02.2011. 16:04h

Članovi Društva maslinara iz Bara postigli su veliki uspjeh na upravo okončanoj VII Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Maslina Split 2011”, najvećoj te vrste u Evropi. Od 1017 takmičarskih uzoraka ulja iz deset zemalja Mediterana, uzorci maslinovog ulja od autohtone sorte „Žutica“ Uljare „Abazović” vlasnika Vebije Abazovića osvojili su zlatnu medalju za kvalitet ekstra djevičanskih ulja, te posebnu plaketu za sortna ulja. Barani Dino Mujić Dino i Ćazim Alković takođe su osvojili medalje za kvalitet.

Tokom manifestacije u Splitu, šest maslinara iz Bara su bili na stručnim skupovima o konvencionalnom, te o ekološkom maslinarstvu koje je sada trend u EU.

"Imali smo prilike da degustiramo najkvalitetnija ulja Mediterana i uporedimo ih sa našim domaćim uljima, a za sve učesnike je održana stručna radionica u ekološkom maslinjaku u Šestanovcu sa rezidbom masline i ekološkom proizvodnjom humusa", kazao je “Vijestima” član UO Društva Ćazim Alković.

Navodeći da je pokrovitelj smotre-hrvatski predsjednik Ivo Josipović obišao i barske izlagače, Alković je dodao da su osvojene nagrade na ovako značajnoj manifestaciji “veoma značajne za razvoj savremenog maslinarstva u Baru i Crnoj Gori”.

"Maslinari očekuju podršku od Opštine, a posebno od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da ekstra djevičanska ulja ne bi proizvodili samo pojedinci, već da savremena proizvodnja visokokvalitetnih ulja bude primarna u Crnoj Gori. Postignuti rezultati daju podstrek svim maslinarima da se okrenu savremenoj proizvodnji i iskoriste blagodeti koje nam pružaju klimatski uslovi, a posebno naša autohtona sorta “Žutica”", zaključio je Alković.

Bonus video: