Budvanskoj opštini rok od 7 dana da riješi slučaj Svetog Stefana

Ni nakon četiri godine, ostrvo još nije rekonstrusano, niti primilo goste, zbog čega cijelo mjesto ekonomski trpi.
66 pregleda 0 komentar(a)
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2011. 17:48h

Predstavnici mještana, NVO sektora, Odbora za obnovu hramova, Mjesne zajednice „Sveti Stefan“, te intelektualci i turistički poslenici formirali su koordinaciono tijelo za rješavanje nagomilanih problema u tom nekadašnjem elitnom ljetovalištu.

Revoltirani nakon što je Skupština opštine, uprkos njihovom protivljenju usvojila Plan privremenih objekata, kojim se dvije nelegalne zgrade od 2.000 kvadrata, koje je izgradio zakupac grad hotela, grčka „Restis grupa“, legalizuju kao privremeni objekti, mještani Svetog Stefana odlučili su da izađu sa svojim zahtjevima čije će ispunjenje oročiti.

Kako je „Vijestima“ kazao predsjednik NVO „Za ljepši Sveti Stefan“ Krsto Rađenović, koordinaciono tijelo već koliko sjutra objaviće svoje zahtjeve i dati rok od sedam dana da budu ispunjeni, u suprotnom, biće blokirano cijelo mjesto.

Kako „Vijesti“ saznaju, osim zahtjeva da se riješi problem kanalizacione mreže na lijevoj svetostefanskoj plaži, te donese detaljni urbanistički plan za hotelski kompleks „Sveti Stefan“, kao i da se dvije građevine brišu iz spiska privremenih objekata, Koordinaciono tijelo će izričito tražiti da pored predstavnika Opštine i zakupca, na sastanku bude i rukovodstvo Hotelske grupe „Budvanska rivijera“.

U nekoliko navrata sa Svetog Stefana, što od mještana, što od NVO sektora, stizali su apeli, da se ugovor o zakupu grad hotela raskine, jer ni nakon četiri godine, ostrvo još nije rekonstrusano, niti primilo goste, zbog čega cijelo mjesto ekonomski trpi.

Uoči minulog zasjedanja lokalnog parlamenta, mještani su se okupili ispred sale Skupštine opštine, zahtijevajući da Opština uzme stvar u svoje ruke i sredi nagomilane probleme na Svetom Stefanu.

Sa skupštinske govornice su se čule razne optužbe na račun zakupca, od toga da ni ovoga, petog po redu ljeta neće otvoriti grad hotel, jer se trenutno tamo ništa ne radi, do toga da „Restis grupa“ namjerava da preproda Svetac nekome, kao i da dvije velike zgrade koje su nelegalno izgrađene nijesu nikakve kuhinje i vešeraji, kako je rečeno, već buduća kockarnica.

Bonus video: