"Sveti Stefan 2" čeka jutro za početak evakuacije

Novi termin za ukrcavanje je ponedjeljak ujutro, kada bi brod i konačno trebalo da bude vezan za gatove luke Raf Lanuš.
93 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Anto Baković
Sveti Stefan, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.02.2011. 19:53h

I pored najava da će ukrcavanje na feribot „Sveti Stefan 2“ 35 crnogorskih državljana, te nekoliko stotina radnika iz drugih država uposlenih u Libiji biti obavljeno danas, do toga ipak nije došlo.

Novi termin za ukrcavanje je ponedjeljak ujutro, kada bi brod i konačno trebalo da bude vezan za gatove luke Raf Lanuš.

Prema zvaničnim navodima razlog zbog kojeg je barski feribot cijeli dan proveo na sidrištu ispred luke je veliko nevrijeme zbog čega lučke vlasti nijesu dozvolile našem feribotu da uplovi u Raf Lanuš.

“Veliko je nevrijeme, izuzetno jak vjetar od preko sedam bofora koji nije slabio cijeli dan. I da je brodu u večernjim satima bilo dozvoljeno da uplovi, od ukrcavanja ne bi bilo ništa zbog policijskog sata koji je preko noći na snazi”, saopšteno je „Vijestima“ u menadžmentu AD Barska ploviba.

Prema istim navodima, situacija je pod kontrolom, a predstavnici ruskog konzorcijuma koji su na brodu, sve vrijeme su u kontaktu sa svojim radnicima iz Crne Gore koji su smješteni u kampu nedaleko od luke.

Dan ranije, okončane su sve procedure za dobijanje dozvole od libijskih vlasti za ulazak u libijske vode.

U spasilačku misiju barski feribot je isplovio u srijedu veče, a brod je zakupila ruska kompanija koja ima veliki broj svojih radnika u Libiji. Pred polazak, barski brodar je obezbijedio osiguranje od ratnih rizika, te pokriće i dozvolu administracije za zastavu koju vije brod.

Pored posade od 36 članova, na čijem je čelu zapovjednik kapetan Predrag Vešović, te menadžera ruskog konzorcijuma, na brodu su i predstavnici ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Bijeli „Svetac“ je u četvrtak bio na bunkeru u Bariju, odakle je iste noći krenuo prema Libiji. U ovom trenutku, na istom zadatku pred libijskim portovima nalazi se veliki broj feribota drugih zemalja, prije svega iz Grčke. U Barskoj plovidbi su „Vijestima“ rekli da će nakon ukrcavanja radnika brod odmah zaploviti prema Baru.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova je ranije saopštilo da će na brod prioritetno biti ukrcani crnogorski i ruski državljani, a onda ostali, bez obzira na državljanstvo. Kapacitet broda je oko 700 putnika.

Bonus video: