Preduzeće za zajedničku željeznicu Kargo 10 još nije registrovano

Priča o obimnijem prevozu robe po skraćenim graničnim procedurama nije formalizovana i riječ je još o pilot projektu. Tema je osjetljiva zbog monopola
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2011. 09:08h

Zajedničko preduzeće srpskih, hrvatskih i slovenačkih željeznica Kargo 10 još nije registrovano, pišu Večernje novosti.

Priča o obimnijem prevozu robe po skraćenim graničnim procedurama nije formalizovana i riječ je još o pilot projektu. Tema je, kako tvrdi izvor Novosti, osjetljiva zbog monopola, jer Evropa podržava taj zajednički projekat željeznica Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali samo ako drugi zainteresovani operateri ne budu u podređenom položaju.

To je potvrdio u petak u Beogradu i Frank Jost, generalni direktor za željeznički transport Evropske komisije, koji je na konferenciji Kargo 10 - izazovi i perspektive ujedinjene željeznice istakao da države u regionu ne smiju da dozvole da se novi operateri isključuju sa tržišta.

Kako kaže, države moraju da zabrane da se na tržištima koristi dominantan položaj pojedinih preduzeća.

Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar nedavno je u Beogradu saopštio da će se Crna Gora pridružiti zajedničkom željezničkom preduzeću Srbije, Hrvatske i Slovenije Karko 10.

"Cilj je da sve nacionalne željeznice u regionu buti članice Kargo 10", rekao je on novinarima na konferenciji o izazovima preduzeća Kargo 10.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući saradnji željezničara, efikasnost prevoza se može povećati 30 do 40 odsto.

Bonus video: