Spahić i Šabović homofobi

Grupa nevladinih organizacija reagovala je na izjave poslanika Ervina Spahića (SDP) i Husnije Šabovića (DPS), članova Parlamentarnog odbora za ljudska prava i slobode.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2011. 08:33h

Grupa nevladinih organizacija reagovala je na izjave poslanika Ervina Spahića (SDP) i Husnije Šabovića (DPS), članova Parlamentarnog odbora za ljudska prava i slobode.

"Gospoda Spahić i Šabović su do sada, kada govorimo o crnogorskim poslanicima, dali najdramatičnije homofobične izjave, koje upućuju na potpuno nerazumijevanje koncepta ljudskih prava i sloboda, ali i apsolutnu nespremnost na bilo kakvu proaktivnu mjeru zaštite prava svih građana Crne Gore. Pozivamo partije koje su imenovale pomenute poslanike za članove Odbora za ljudska prava i slobode da ih zamijene poslanicima koji će dati nedvosmisleni doprinos poštovanju ljudskih prava i sloboda svih građana Crne Gore" kaže se u saopštenju nevladinih organizacija SOS Podgorica, Forum MNE, CEMI, Cedem, Akcija za ljudska prava, CGO, SOS Nikšić, Anima, EKVISTA, Crnogorski ženski lob, CAZAS, CRNVO, Evropski pokret u Crnoj Gori, Sigurna ženska kuća, Expeditio i Juventas.

Spahić je, kako se navodi u saopštenju, na sjednici Odbora za ljudska i manjinska prava, povodom inicijative za smjenu aktuelnog ministra za ljudska i manjinska prava, usljed njegovih homofobičnih izjava, preporučio da oni koji ne žele saradnju sa aktuelnim ministrom sačekaju novog, aludirajući na to da uskoro neće doći do preporučene smjene ministra Dinoše.

Šabović: Dinoši je preostalo da osnuje sam “LGB onu”

Šabović je naveo da je aktuelni ministar već objasnio svoje stavove, te je jedino što je preostalo da osnuje sam “LGB onu”.

"Podsjećamo, dosadašnje aktivnosti ministra za ljudska i manjinska prava, nijesu dale suštinski doprinos poboljšanju prava LGBT osoba, već isključivo doprinosile homofobiji, čime je zaslužio poziciju vodećeg homofoba u Crnoj Gori 2010. godine. Poslanici Spahić i Šabanović su se stavili u odbranu stavova aktuelnog ministra, ali je Spahić otišao mnogo dalje od izjava samog ministra Dinoše navodeći spremnost jednog dijela javnog mnjenja na nasilje argumentom za odsustvo mjera za unapređenje stanja".

"Da li je suština poslaničkog mandata rad u korist svih građana Crne Gore ili samo samih poslanika" pitaju se u nevladinom sektoru.

"Da li je suština poslaničkog mandata rad u korist svih građana Crne Gore ili samo samih poslanika? Da li je suština ministarskih pozicija jednostavna kombinatorika unutar vladajuće koalicije ili postavljanje ljudi sa snažnim menadžerskim, ali i demokratskim kapacitetima, sa znanjem i sposobnostima da unaprijede situaciju u svojim oblastima" pitaju se u nevladinom sektoru.

Izjave vode ka jačanju homofobije

U NVO sektoru izražavaju zabrinutost "da posljednje izjave vode jačanju homofobije u Crnoj Gori, te da izostanak sankcija za ponašanje ministra Dinoše ohrabruje druge političke aktere na promovisanje homofobičnih zalaganja".

"Posebno zabrinjava što su posljednji homofobični nastupi došli od poslanika dvije vladajuće partije, uz to i članice socijalističke internacionale koja ne baštini homofobičnu politiku.Ipak, očekujemo da će doći do promjena u Odboru za ljudska i manjinska prava i da će vladajuće parlamentarne stranke, DPS i SDP, u skladu sa svojim vrijednostima, kao i u skladu sa vrijednostima internacionala kojima pripadaju, imenovati za članove odbora osobe koje suštinski razumiju koncept ljudskih prava, kako bi ovo tijelo u punoj mjeri funkcionisalo u skladu sa svojim ciljevima i nadležnostima" piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: