U lovištima se divlja, Vlada ne sluša apel NVO sektora

"Lovstvo je kod nas paradigma za sve društvene devijacije koje su se desile u posljednjim decenijama."
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 19:01h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja neće, kao što je to tražilo nekoliko nevladinih organizacija, poništiti konkurs za dodjelu lovišta tako da će biti poznato ko su potencijalni koncesionari za 31 crnogorsko lovište.

Predstavinici NVO su u obraćanju ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzanu Miloševiću i medijima saopštili da konkurs treba poništiti, jer propisi koji su temelj za njegovu realizaciju nijesu dobri i da u njihovoj pripremi nijesu konsultovani domaći stručnjaci i institucije.

Iz NVO sektora se čuje i kritika da se u lovištima divlja, da se ne zna koliki je fond divljači i koliko se i kako lovi.

Paradigma za društvene devijacije

"Lovstvo je kod nas paradigma za sve društvene devijacije koje su se desile u posljednjim decenijama. Sa jedne strane, za teške zloupotrebe, bahatost i nekažnjivost državne uprave i njihovo srastanje sa novoustanovljenim interesnim grupama iz raznih moćnih društvenih struktura.

Komar se nada u novog ministra poljoprivrede i njegov "domaćinski imidž"

Sa druge strane, za patološko saučesništvo građana (lovaca), progon domaće struke i uvoz tuđe „pameti“ i gotovo redovno zanemarivanje opšteg nacionalnog interesa, kada su prirodna dobra u pitanju.

Javni konkurs je javna bruka, ali i javno priznanje za neodrživo stanje i posljednje zvono za Vladu, nacionalne stručne institucije i građane da je đavo odnio šalu", kaže Radovan Komar, izvršni direktor Centra za edukaciju i monitoring - za životnu sredinu.

Komar se nada u novog ministra poljoprivrede i njegov "domaćinski imidž".

Ministar Milošević ima domaćinski odnos

"Vjerujem da će novi ministar, kao čovjek koji dolazi sa terena i ima imidž domaćinskog odnosa prema opštim prirodnim dobrima, uz pomoć struke, iskustva drugih država a na osnovu već donijetih strategija razvoja biodiverziteta, ruralnog razvoja i interesa razvoja lokalnih samouprava, zaustaviti dalje uništavanje divljači kao dragocjenog biološkog resursa", smatra Komar.

On je premijeru Igoru Lukšiću i ministru Miloševiću uputio pismo u kojem traži da se poništi konkurs za dodjelu lovišta "jer nijesu obezbijeđeni osnovni uslovi za raspisivanje konkursa i održivo gazdovanje ovim resursom", kao i da se pokrene postupak "revizije validnosti i kredibilnosti osnovnih dokumenata koja čine konkursnu dokumentaciju i istraga o tome na koji način su ta dokumenta pribavljana".

U pismu se prigovara kvalitetu elaborata koji ustanovljava lovišta, programu razvoja lovstva, tvrdi da država nije "ustanovila vjerodostojnu centralnu lovnu evidenciju i da nije formiran savjet za lovstvo". Traži se revizija Zakona o lovstvu, Elaborata o lovnim područjima, Elaborata o lovištima i nekoliko pravilnika.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da konkurs neće biti poništen.

"Mi želimo da do kraja uredimo ovu oblast na osnovu propisa koji su doneseni na potpuno transparentan i zakonit način i uz pomoć najreferentnijih stručnjaka u regionu. Želimo da dobijemo oko 150 novih radnih mjesta. Kao alternativa tome svemu nudi se brisanje svega bez ikakvog valjanog objašnjenja", kaže Milosav Anđelić, pomoćnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Na prigovore NVO o kvalitetu propisa koji uređuju oblast lovstva Anđelić odgovora "strukom i brojevima".

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: