Ministarstvo zdravlja: Sporne Jafe nema u maloprodaji

Sanitarne inspekcije, kao i uvoznik i distributer Jaffa proizvoda za Crnu Goru u prometu nijesu našli pomenute proizvode
1628 pregleda 0 komentar(a)
Jafa keks, Foto: Vesko Belojević
Jafa keks, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.02.2011. 16:42h

Uvoznik i distributer Jafa proizvoda za Crnu Goru, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane, u roku od tri dana dostaviće Ministarstvu zdravlja dokaze o ispravnosti ambalaže za proizvode koji su u prometu, saopšteno je iz tog vladinog tijela.

“Nakon pregleda dostavljenih dokaza, a zbog kompleksnosti vršenja pomenutih ispitivanja odlučiće se o tome da li ima potrebe za dodatnim ispitivanjima kartonske ambalaže prizovoda čiji je proizvođač “Jaffa” iz Crvenke”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da sporne serije Jafa keksa, čija upotrebna vrijednost ističe u nedjelju, nema u maloprodaji, te da sanitarne inspekcije, kao i uvoznik i distributer tih proizvoda za Crnu Goru u prometu nijesu našli pomenute proizvode.

“Ako se tokom daljih kontrola utvrdi da se ta serija nalazi na tržištu, proizvod će biti povučen. Važno je istaći da se sva hrana koja se nalazi u prometu prilikom uvoza kontroliše, a obavezno se obavljaju i laboratorijska ispitivanja, tako da sve proizvode prati sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti”, navodi se u saopštenju.

I Bosanci reagovali

I Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine je dostavila obavještenje nadležnim inspekcijskim organima Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta o potencijalnom riziku po zdravlje ljudi iz pojedinih vrsta proizvoda "Jaffa" keksa, fabrike biskvita iz Crvenke u Srbiji.

Iz te Agencije saopšteno je da su preduzeli mjere shodno principu predostrožnosti, koji je definisan Zakonom o hrani, a s ciljem zaštite zdravlja i interesa proizvođača.

Keks povučen i sa slovenačkog tržišta

Na osnovu navoda slovenačkih medija o neispravnosti serije proizvoda Jaffa keks proizvođača „Jaffa“ Crvenka iz Srbije Zdravstveno-sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja juče je dala nalog da se iz prometa povuku keks Jafa pomorandža u pakovanju od 300 i 150 grama, keks Jafa višnja i keks Jafa limun od 150 grama čiji upotrebni rok ističe 26. februara.

Keks je sa slovenačkog tržišta povučen zbog prisustva fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona u kartonskoj ambalaži. Riječ je o supstancama koje se koriste u mastilu za štapanje na površini kutija i koji mogu dospjeti i u sam proizvod i time dovesti do eventualne neispravnosti proizvoda što može predstavljati zdravstveni rizik za potrošače.

Srpska konditorska kompanija Jafa juče je saopštila da je ambalaža u koju pakuje proizvode zdravstveno bezbjedna i da su procesi proizvodnje i pakovanja regulisani najstrožim standardima.

"Jafa apsolutno garantuje za kvalitet i zdravstvenu ispravnost svih proizvoda, jer su procesi kontrole po najstrožijim standardima Evropske unije, rekla je direktorka operacija te kompanije Jelena Jurić.

Bonus video: