Odgovaraćete za sve!

Mjesna zajednica Stari grad upozorila je Skupštinu opštine da usvajanjem plana privremnih lokacija prihvata i svu pojedinačnu i opštu odgovornost za negativna zbivanja u životu i turizmu Starog grada.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 15:45h

Lokalni parlament je, uprkos oštrom protivljenju opozicije i predstavnika mjesne zajednice, usvojio plan. Starograđani upozoravaju da je „u ovakvoj situaciji moguće očekivati i sudske tužbe za štete koje Skupština opštine nanosi svojim građanima“.

Oko 500 "privremenih"

“Plan nije rađen u duhu svih komparativnih zakona i pravilnika na bazi kojih se rade urbanistički planovi bilo stalne ili privremene namjene. Egzistira oko 500 privrednih subjekata kao „privremeni“, na otprilike isto toliko lokacija, što predstavlja ozbiljnu uslužnu industriju.

Ovakav oblik privređivanja, nastao u posljednjih 15 godina, najviše pod sankcijama i neadekvatnim privatizacijama, bez socijalnih programa, ne može biti dalja budućnost budvanskog turizma, niti standarda i normi koji su imanentni evropskim prohtjevima. Ko ima i koliki interes da sa javnog prostora od oko 10.000 kvadrata strogog centra Budve protjera šetače, pješake, djecu i izletničke grupe?

Danju ih pretvara u skladišta, a noću u diskoteke sa nepodnošljivom bukom od muzike. Treba se zapitati da li je ovo interes opštine i svih građana i koliki je on izražen finansijski”, zapitali su starograđani u otvorenom pismu.

"Privremeni" objekti nemaju osnovne sanitarne uslove

Oni upozoravaju da se oko bedema Starog grada postavlja 2.300 kvadrata „terasa“.

“Dobro svi znamo da su to diskoteke sa otvorenim šankovima, bez kanalizacije, vode, magacina, wc-a, sa enormnom bukom u centru stambeno-hotelsko-kulturno-istorijske zone. Sa takvim planom ugrožava se saobraćaj, degradira prostor i život turista i građana, srozava nivo turističke destinacije i zagađuje okolina.

Pri tom, nema ničiju saglasnost, ni Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ni saobraćajnu, ni energetsku, ni sanitarnu... Ulice Starog grada, okolnog parka, u toku sezone smrde na mokraću, jer 2.000 do 3.000 mladića i djevojaka boravi u ovim diskotekama koje nemaju adekvatne wc prostore za ovoliku količinu konzumenata alkohola”, navode iz mjesne zajednice.

Na taj način, kako se dodaje, “Skupština opštine prihvata svu odgovornost za infekcije i zaraze, jer su dozvolili ugostiteljsku uslugu bez tekuće vode, mašina za pranje čaša i tanjira, što je, inače, ugostiteljskim pravilnicima propisano”.

“Zakon o turizmu ne poznaje otvorene šankove i vrlo je jasan u nomenklaturi ugostiteljstva, a diskoteke na otvorenom gradskom prostoru takođe ne postoje u tom zakonu.

Noći bez sna

Noću, kada ove diskoteke sa neprirodnom bukom rade, ni obližnje jahte, ni hoteli,ni šetači, ni gosti nemaju mira do četiri sata ujutro, a sobe i apartmani u Starom gradu su prazni i ne mogu da se izdaju u sred jula i avgusta.

Ove „terase“ nemaju, naravno, ni svoje magacine, ni mjesta za smeće, tako da i sada, zimi, a posebno ljeti, na glavni ulaz srednjevjekovnog grada Budve, spomenika kulture, stoje kante za smeće, zimi i plinske boce, jer je konobarima daleko da prazne pepeljare i bacaju čepove i salvete u svom lokalu, već to obavljaju tu, javno, pored gostiju i prolaznika”, zaključuje se u otvornom pismu.

“Okolina bedema Starog grada liči na ogromno skladište otpadnog namještaja. Ovakva organizacija dnevnog i noćnog života oko bedema Starog grada iziskuje enormne troškove komunalnih službi, sa pojačanom radnom snagom, ogromno angažovanje komunalne inspekcije, koja je bespomoćna, i enormno angažovanje policije koja, pored ozbiljnih i odgovornih bezbjednosnih poslova Ustavom zadatih, mora da se nosi sa zvučnicima prejake muzike, neuviđavnim vlasnicima lokala i diskoteka i silnim telefonskim pozivima građana i gostiju.

Ko plaća ovako vanredna opterećenja policije i komunalne inspekcije, pitaju iz mjesene zajednice, uz ocjenu da plan ne prihvataju.

Bonus video: