Sindikat prosvjete traži povećanje zarada

Predsjednik Slobodan Savović upozorava da je prosječna zarada prosvjetnih radnika manja za 80 eura od državnog prosjeka.
85 pregleda 0 komentar(a)
slobodan savovic, Foto: Vesko Belojević
slobodan savovic, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.02.2011. 14:18h

Podgorički odbor Sindikata prosvjete (SP) zatražio je od Glavnog odbora te radničke organizacije da pokrene postupak za povećanje zarada zaposlenih.

Opštinski odbor SP smatra da je to neophodno učiniti kako bi se poboljšao standard prosvjetnih radnika.

Predsjednik Slobodan Savović upozorava da je prosječna zarada prosvjetnih radnika manja za 80 eura od državnog prosjeka, a čak 220 eura od takozvane potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu.

“Opštinski odbor podsjeća na zvanične podatke Zavoda za statistiku, po kojima je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu iznosi 754 eura. Prosječna plata prosvjetnih radnika iznosi 435 eura i niža je od državnog prosjeka koji iznosi 515 eura. Znači, prosječna plata prosvjetnih radnika je niža za preko 15 odsto od državnog prosjeka”, saopštio je Savović.

On je ocijenio da su dosadašnja povećanja zarada “anulirana” prošlogodišnjim smanjenjem za oko 10 procenata (povećanjem poreza i doprinosa za Fond PIO i Fond zdravstva), pa su plate čak i smanjenje za oko četiri odsto u odnosu na početak 2009. godine.

“Ako se uz ove podatke imaju u vidu i umanjenja toplog obroka i regresa za preko 30 odsto, na osnovu oporezivanja istih (umanjenje na godišnjem nivou oko 150 eura, u prosjeku), stiče se kompletna slika umanjenja standarda prosvjetnih radnika i opravdanosti naše inicijative”, pojasnio je Savović.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović ranije je saopštio da zarade prosvjetnh radnika neće biti povećane ove godine.

Bonus video: