Crna Gora u željeznici Srba, Hrvata i Slovenaca

Lompar je kazao da je jedan od najvećih problema što medju željezničarima postoji više konzervativaca nego reformista.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 12:38h

Crna Gora će se pridružiti zajedničkom željezničkom preduzeću Srbije, Hrvatske i Slovenije Karko 10, izjavio je u Beogradu crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar.

"Cilj je da sve nacionalne željeznice u regionu buti članice Kargo 10", rekao je on novinarima na konferenciji o izazovima preduzeća Kargo 10.

Lompar je ocijenio da je najbitnija saradnja željezničara jer se time efikasnost prevoza može povećati 30 do 40 odsto.

Lompar je kazao da je jedan od najvećih problema što među željezničarima postoji više konzervativaca nego reformista.

"Ako je, a u najvećem broju je to slučaj, njihov konzervativizam zasnovan na ličnom osjećaju da ne treba ići u reforme, onda oni treba da budu smijenjeni i da se tako premosti generacijski jaz".

Lompar je podvukao da željeznica nije nacionalna stvar, već međunarodna i da zato mora biti liberalna.

On je potvrdio i da će biti formirana međudržavna komisija Srbije i Crne Gore na najvišem nivou koja će se baviti Koridorom 10, odnosno drumskim i željezničkim putem od Beograda do Bara.

"Crna Gora je u završnoj fazi pregovora sa kineskim kompanijama oko izgradnje auto puta od Podgorice do Mateševa sa opcijom da se nastavi sa izgradnjom ostalih dionica", rekao je on.

On je dodao da su predstavnici kineskih kompanija saopštili da taj dio posla koji im se nudi za njih nije prevelik, i da će tokom njihove naredne posjete razgovarati i sa srpskim ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem kako bi se vidjelo da li postiji mogućnošt da grade i dio kroz Srbiju.

Upitan koliko je izvjestan aranžman sa Kinezima, Lompar je odgovorio "vidjećemo". "Vidjećemo kakva će biti njihova ponuda i na bazi toga ćemo odlučiti", kazao Lompar.

Crnogorski ministar je kazao i da će projektna dokumentacija za rekontrukciju pruge Beograd Bar kroz Crnu Goru biti završena sredinom 2012. godine i da će tada biti moguće početi rekonstrukciju na osnovu Studije koju je uradila italijanska kompanija Italfer, a koju je finansirala italijanska vlada.

Studijom je predviđeno da Crna Gora uloži 138 miliona eura za obnovu pruge, a Srbija 198 miliona eura.

Lompar je kazao i da očekuje da će iz IPA fondova EU biti dovoljno novca da se uradi projektna dokumentacija.

Inovirati sporazum sa JAT-om

Sporazum izmedju Jat ervejza i crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegroerlajns o zajedničkim letovima, što podrazumeva i niže cijene karata, moraće da bude inovinar zbog kadrovskih promjena u srpskoj kompaniji.

To je danas novinarima u Beogradu kazao crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar.

"Zbog promjena menadžmenta u Jat ervejzu dogovori koji su ranije bili postignuti treba ponovo da se inoviraju", rekao je Lompar.

Krajem septembra je tadašnji direktor Jat ervejza Srdjan Radovanović kazao da su sa Montenegroerlajnsom dogovorili saradnju i najavio da će početkom zimske sezone lejtenja početi da se primjenjuje cjenovnik sa nižim kartama i da dvije kompanije obavljaju zajedničke letove.

U medjuvremenu je iz Montenegroerlajnsa saopšteno da ta kompanija nije zainteresovana za za taj vid saradnje a iz Jat ervejsa da oni ostaju otvoreni za saradnju.

Galerija

Bonus video: