Vlada i političke partije najoštrije osudili skrnavljenje spomenika

Nakon sjednice Vlade, ministar odbrane Boro Vučinič kazao je da vandalski čin predstavlja direktan udar na Vojsku i državu, te da se radi o ozbiljnoj poruci
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2011. 21:27h

Crnogorska Vlada najoštrije je osudila skrnavljenje spomenika pobjednicima Tuđmilske bitke i zatražila od nadležnih organa da preduzmu sve kako bi se počinioci što prije pronašli, a događaj rasvijetlio.

Nakon sjednice Vlade, ministar odbrane Boro Vučinič kazao je da vandalski čin predstavlja direktan udar na Vojsku i državu, te da se radi o ozbiljnoj poruci.

Povodom skrnavljenja spomenika je reagovala SDP, ističući da vandalizam “ne predstavlja samo atak na spomenik, već i na ostale obeliske podignute u čast najvećih crnogorskih pobjeda.

“Pokušaj uništavanja simbola jednog naroda je dokaz nazadne i anticivilizacijske svijesti koje smo do sada gledali van Crne Gore”, poručio je šef medijskog pula te partije Mirko Stanić.

Dinamitaški napad vandala na spomenik je u Baru javno komentarisao i osudio samo Opštinski odbor Liberalne partije Crne Gore, koji je pozvao nadležne da otkriju polinioce

Povodom vandalskog napada na crnogorski simbol na Tuđemilu premijeru Igoru Lukšiću stiglo je i reagovanje iz Crnogorskog kulturnog društva iz Toronta.

Predsjednik tog društva Zoran V. Raičević poručio je da od Lukšića očekuje da reaguje “i javno i operativno”. “... Znao je preživjeti vjekove, ali izgleda ovaj crnogorski ne može preživjeti ni deceniju... Ako ste postavili neki spomenik ili obilježje, onda ga barem sačuvajte, ako već neki iz te države nijesu dostojni njega”, poručio je on.

U noći između 22. i 23. februara oštećen je spomenik pobjednicima Tuđemilske bitke, postavljen 7. oktobra 2008. godine. Sa vrha monumentalnog obeliska, visokog deset metara i teškog dvadeset tona, detonacija je srušila kamenu kupolu.

Policija na terenu i dalje traga za vandalima, prema dostupnim podacima tokom dana je bilo privođenja pojedinih lica i obavljanja informativnih razgovora, ali, bez konkretnih rezultata.

Bonus video: