Političari nijesu došli da slušaju o Srebrenici

“Zabrinjavajuće je to što se danas ovdje nijesu oni koje Bošnjaci podržavaju”, kazao je Radović iz Inicijative mladih za ljudska prava.
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2011. 13:37h

Prezentacija projekta "Srebrenica-mapiranje genocida" NVO Inicijative mladih za ljudska prava BiH u saradnji sa crnogorskim kolegama održana je pred malobrojnom publikom u prostorijama knjižare "Karver".

Iako je poziv upućen svim crnogorskim političkim partijama, aktivisti Inicijative Alma Mašić, Dinko Sijerčić i njihov kolega u Podgorici Milan Radović, su dokumentarnu animaciju na kojoj je dugo rađeno, predstavili novinarima, dijelu civilnog sektora, koordinatoru Foruma 2010 Žarku Rakčeviću, Gencu Nimanbeguu iz albanske nacionalne partije Forca, i direktoru Fonda za manjine Safetu Kurtagiću.

Radović, ističući da je u Crnoj Gori primjetan “proces pranja prošlosti” što, po njemu, pokazuju sudski procesi koji se vode protiv neposrednih izvršilaca pri čemu su izuzeti “krivci po komandnoj dužnosti”, ocijenio je da bez kvalitetnog suočavanja sa onim što se desilo nema ni budućnosti.

“Zabrinjavajuće je to što se danas ovdje nijesu oni koje Bošnjaci podržavaju”, kazao je Radović.

Mašić i Sijerčić predstavili su film u kojem se kroz 17 mapa predstavljaju tekstovi, svjedočenja, izvještaji, crteži, fotografije, video-snimci o genocidu u Srebrenici.

“Digitalne mape, ukupnog trajanja 220 minuta, predstavljaju hronologiju izvedbenog dijela genocida u Srebrenici, odnosno period od 6. do 19. jula 1995. godine”, kazala je Mašić.

Ona je objasnila da je želja autora projekta bila da se na jednom mjestu objedine svi materijali, provjerljivi u najamnje tri izvora, koji jasno pokazuju šta se dešavalo ratnim zarobljenicima u Srebrenici.

“To je objektivni pregled činjenica i dešavanja. Najviše smo koristili haške presude, izvještaje UN-a, Komisija Republike Srpske. Važan nam je bio objektivni prikaz stanja jer želimo da spriječimo poricanje genocida”, kazala je Mašić.

Sijerčić je pojasnio da je cilj samog projekta edukativni, te da je film do sada predstavljen u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

“Željeli smo da uvrstimo ovu mapu dešavanja u Srebrenici u srpski obrazovni sistem da se takvo što nikada više ne bi desilo”, kazao je Sijerčić.

Namjena, kako je rekao, jeste i da se film postavi na interaktivnoj veb stranici, kako bi zainteresovani mogli da imaju pristup kompletnoj bazi podataka koja je korištena pri realizaciji samog projekta.

Bonus video: