Uspeli se na Orjen, konačili u vučjoj jazbini

Trasa za “Noć punog mjeseca” bila je najstarija staza, izgrađena još krajem 19. vijeka za austrijskog prestolonasljednika Rudolfa koji je poželio da se popne do vrha Orjena.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2011. 16:15h

Uspon na Veliki kabao, najviši vrh Orjena na nadmorskoj visini od 1.894 metra, trajao je dva sata. Krenula je ekipa ekipa od 16 planinara iz “Subre”, danilovgradskog kluba “Prekornica”, cetnjskog “Arhangel” i podgoričkog “Visokogorci”.

Predsjednik “Subre” Duško Avramović kaže da je noć bila lijepa i da su na Velikom kablu prenočili u vučjoj jami iskopanoj u snijegu.

To je najatraktivniji vrh Orjena sa koga se pruža pogled kilometrima - od albanske obale do ostrva Lastovo u Hrvatskoj. I na dobar dio Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Utisak se ne može opisati . To treba doživjeti i vidjeti. Sa vrha vidite cijeli orjenski masiv okupan mjesečinom, sva brda i planine, more, obalu...“, kaže Avramović.

Trasa za “Noć punog mjeseca” bila je najstarija staza, izgrađena još krajem 19. vijeka za austrijskog prestolonasljednika Rudolfa koji je poželio da se popne do vrha Orjena.

Orjen je sa 1.894 metra najviša planina na Jadranu. Taj planinski masiv pripada Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali su svi vrhovi u Crnoj Gori.

Na njemu je više od 80 kilometara obilježenih staza koje pružaju mogućnost da u planini uživaju prekaljeni i vični planinari, ali i rekreativci. Na Orjenu se mogu naći brojne endemične biljne vrste - orjenska hudika, kuglasto devesilje, pregranati koromač...

Ponekad nazivan i “"vjekovnim međašem”, Orjen je poznat i privlačan i zbog materijalnih ostataka iz prošlosti, prije svega, austrougarskih fortifikacionih objekata, puteva i pješačkih staza.

Planinarski klub “Subra” već osam godina organizuje noćni uspon na Orjen pod nazivom “Noć punog mjeseca”.

Bonus video: