CGO traži poništavanje pravilinika po kojem se bira rektor

CGO smatra da se izbori za rektora UCG “sprovode po nezakonitoj proceduri", te da na UCG nema slobode.
61 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Miranović, Foto: Boris Pejović
Predrag Miranović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2011. 18:27h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnijeće tužbu Upravnom sudu za poništenje Pravilnika po kojem će se birati rektor Univerziteta Crne Gore, jer “nije usklađen sa Statutom” te visokoškolske ustanove.

CGO smatra da se izbori za rektora UCG “sprovode po nezakonitoj proceduri”.

“Član 28 Statuta UCG jasno propisuje proceduru, postupak, prestanak funkcije i razrješenja rektora, te je donošenje Pravilnika bilo neophodno samo za pitanja koja nijesu bila jasno definisana Statutom, kao što je to, na primjer, pitanje rokova.

Međutim, UO donosi Pravilnik kojim vrši izmjenu Statuta, što je pravni nonsens, jer se zna da je Statut viši pravni akt od Pravilnika, čak i kad je usaglašen sa njim, dok u ovoj situaciji to čak nije ni slučaj.

Jedini zakoniti i legitimni postupak za izbor rektora propisuje Statut Univerziteta, što znači da je odredba kojom se sva vijeća fakulteta izjašnjavaju o kandidatima za rektora na snazi, iako se nezakonitim Pravilnikom pokušava uvesti centralizacija u odlučivanju, pa sada samo pravo odlučivanja o izboru rektora imaju članovi Senata i UO”, stoji u saopštenju.

CGO smatra da je “ponižavajuće” što aktuelni rektor Predrag Miranović neće imati protivnika na predstojećim izborima, te da ta činjenica “na najbolji način demonstrira neslobodu na UCG”.

“CGO cijeni da je razlog tome u centralizovanom kontekstu koji ne ohrabruje niti motiviše profesore da se kandiduju za rektora, već se omalovažavaju na način što se donošenjem nezakonitog Pravilnika forsira grupa ljudi koja se nalazi u UO i Senatu, a članovi su vladajuće koalicije DPS-SDP...”, stoji u saopštenju.

Bonus video: