Direktor ANB podržao inicijativu dostavljanja imovinskih kartona

Agencija je, kako je kazao, značajno reformisana poslednjih godina, ističući da se te promjene ne mogu medijski predstaviti.
213 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Joković, Foto: Savo Prelević
Vladan Joković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2011. 15:16h

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Vladan Joković kazao je da će podržati inicijativu da mu službenici te službe, uz ostalu dokumentaciju, ubuduće dostavljaju i svoje imovinske kartone.

Poslanici opozicije tražili su na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu da se službenici Agencije obavežu da dostavljaju imovinske kartone, kao i ostali javni funkcioneri, ali da ti izvještaji budu samo za internu upotrebu.

Odbacujući navode opozicije da neki od zaposlenih u Agenciji, i pored malih plata, imaju vrijedne nekretnine, Joković je istakao da je spreman da kontroliše imovinu zaposlenih u ANB-u.

Agencija je, kako je kazao, značajno reformisana poslednjih godina, ističući da se te promjene ne mogu medijski predstaviti.

“Kada smo mijenjali zakon o ANB-u nije nam bila namjera da širimo ovlašćenja kako nas niko nebi mogao kontrolisati.

Vjerujte da je meni je najveći interes da sve bude u skladu sa zakonom.

Šta će meni da ulazim u nelegalne stvari”, reagovao je Joković na optužbe poslanika da Agencija izbjegava demokratsku kontrolu.

On je tokom rasprave o izmjenama zakona o ANB-u kazao da ne može tvrditi kako u radu Agencije nije bilo zloupotreba mjere tajnog nadzora, ističući će se zalagati da propusta ne bude.

Joković je rekao da će podržati inicijative za kontrolu rada Agencije, ističući da u izmjenama zakona o radu te službe nije bilo skrivenih razloga.

To je, kako je pojasnio, učinjeno kako bi zakon bio usklađen sa Ustavom i evropskim standardima.

On je odbacio primjedbu Nebojše Medojevića (PzP) da je na čelo Agencije došao zbog angažmana na obezbjeđivanju glasova Demokratskoj partiji socijalista na izborima, pojašnjavajući da nema šta da krije od političara i medija.

“Moje veze su poznate i od ranije i sada, i tu se ne mojte ustručavati da pitate šta god vas interesuje. Bilo da se radi o otvorenoj ili zatvorenoj sjednici odbora. Možemo da pričamo o svemu ali bez špekulacija”, kazao je Joković predsjedniku Pokreta za promjene.

Članovi odbora najavili su i da će u narednih 15 dana zakazati sjednicu na kojoj će se raspravljati o izvještaju nadležnih službi u propustima tokom akcije "Balkanski ratnik".

Na toj sjednici, koja će biti zatvorena za javnost, poslanici će moći da pitaju direktore ANB i Uprave policije o detaljima istrage o napadu na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić zbog pisanja o fabrici duvana u Mojkovcu.

Bonus video: