"Moramo svi dati po 20 eura kako bi vještak odradio svoj posao"

Radnici Oboda traže isplatu naknade za topli obrok, regres, novac od prodaje imovine preduzeća, akcija, te novca iz kase uzajamne pomoći.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 21:38h

Na ročištu u Osnovnom sudu na Cetinju, gdje oko hiljadu i dvjesta bivših radnika cetinjskog Oboda već godinu dana pokušava da dobije spor protiv države, utvrđeno je da nekad zaposleni te fabrike dio zahtjeva mogu tražiti pred tim sudom, a za ostalo će morati da se obrate Višem sudu.

Odlučeno je i da vještak ispita svu dokumentaciju u vezi sa isplatom toplih obroka, regresa, posljednje plate i kamate na sumu od dva miliona eura, za prodati Obodov plac u Bečićima. Ostatak zahtjeva u vezi sa stambenom problematikom, akcijama i uzajamnom kasom, moraće uputiti ka Višem sudu.

Radnici Oboda traže isplatu naknade za topli obrok, regres, novac od prodaje imovine preduzeća, akcija, te novca iz kase uzajamne pomoći. Suđenje je odloženo za 20. april, do kada vještak treba da prikupi potrebnu dokumentaciju, a za njegov rad novac će morati da nađu radnici.

"Moramo svi dati po 20 eura kako bi vještak odradio svoj posao, a većina od nas prima u prosjeku od 33 do 90 eura sa Biroa i kako izdvojiti za vještaka", pitali su ogorčeni radnici.

Na listi tuženih nalaze se Obod, Savez sindikata i Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Radnici razmišljaju i o krivičnoj prijavi zbog novca iz zajedničke kase.

"U tu kasu radnici Oboda su godinama izdvajali novac i to više nego iko u Crnoj Gori. Od plate nam je po tom osnovu uzimano čak oko 7 odsto. Tog novca više nema. Neko ga je uzeo i potrošio i moraće se ustanoviti ko", ogorčeno kažu radnici, od kojih pojedini traže da im se isplate naknade za topli obrok i regres.

Oko 1.200 radnika Oboda, početkom 2008. godine potpisalo je sporazumni raskid radnog odnosa, kada su tada na ime otpremnine dobili po 500 eura po godini radnog staža.

Bonus video: