Funkcionerima luksuz, a činovnicima prijete kad traže pare

Sindikat zaposlenih u Osnovnom sudu navodi da je “opšte poznato da vozni park državnih institucija vrijedi mnogo više nego što su zaposleni tužbama i zaradama advokata oštetili državu”
58 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Zoran Pažin, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Zoran Pažin, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.03.2018. 19:13h

Sindikat zaposlenih u podgoričkom Osnovnom sudu oštro je reagovao zbog prozivki premijera Duška Markovića i ministra pravde Zorana Pažina da je dio državnih službenika u savezu sa nekim advokatima oštetio državni budžet tužbama za radne sporove, poručivši im da oni nijesu neprijatelji države i da su po zakonu uzeli ono što im je pripadalo.

“Gospodo ministre i predsjedniče Vlade, mi nijesmo državni neprijatelji, jer druge države nemamo, i niko više od nas ne bi volio da ova država konačno krene putem prosperiteta, jer bi tada valjda i mi nazreli svjetlost na kraju tunela”, navodi se u reagovanju sindikata, koje je potpisao predsjednik Dejan Đukić i nekoliko članova Upravnog odbora.

Oni su se oglasili nakon prozivke Vladinih zvaničnika da su pojedini činovnici u dilu sa advokatima napravili štetu po budžet, jer su sudski troškovi ogromni. Pažin je u ponedjeljak rekao i da su tužbe podnošene i zbog “vrlo malo sredstava za koje nijesu postojale jasne evidencije o dugovima”. Zvaničnici su naknadno tvrdili da su to poruke starješinama, koje treba da budu odgovorni za odnos službenika prema državi.

Sindikatu je sporno što se “dovodi u pitanje stručnost, profesionalnost i znanje sudećih sudija (kao i vještaka), koji su donosili presude i iste su se potvrđivale od strane Višeg suda, iako vi dovodite u pitanje vjerodostojnost dugovanja”.

“Za sve ovo vrijeme „hajke“ na zaposlene, niko se nije oglasio sa pitanjem ko i zašto pravi konstantne i decenijske greške u obračunima zarada. Treba li... naglasiti da i nakon višemjesečnog čekanja da se država smiluje i isplati ono što nam pripada, a što nam je neko svojom nesavjesnošću ili ti ne znanjem zakidao, a koga vi niti jednom riječju ne prozivate na odgovornost, odgovore smo dobijali da se trenutno nema novca (za nas, naravno) i jedini način je bio ići prinudnim putem, ali ipak sve u skladu sa važećim zakonima. Takođe, niko nije izašao sa pitanjem zašto zaštitnik imovinsko-pravnih interesa umjesto da prizna tužbeni zahtjev, pospješuje sudski proces, vještačenja i prinudnu naplatu. Ko je odgovoran?, piše u reagovanju.

Sindikat navodi da je “opšte poznato da vozni park državnih institucija vrijedi mnogo više nego što su zaposleni tužbama i zaradama advokata oštetili državu”.

“Pri tom osnovni sudovi imaju vozila koja nemaju ni knjigovodstvenu vrijednost, zbog starosti istih, dok garderoba visokih zvaničnika, zbog funkcije koju obavljaju, ima vrijednost sa velikim brojem nula... Ne znamo da li treba naglašavati koliko novca ide za telefonsku komunikaciju, svečane i službene susrete uz prigodnu zdravicu, liječenja po inostranstvu-jer nemaju povjerenja u Ijekare koji nas liječe (vjerovatno su zbog toga njihove plate na nivou srednjoškolca)”, navodi u Sindikat Suda, na čijem je čelu ranije bio Pažin.

Oni podsjećaju da Osnovni sud naplatom taksi značajno doprinosi budžetu i traže poseban, pravosudni.

Bonus video: