Udruženje stočara iz Petnjice traži izgradnju stočne pijace

Predsjednik Udruženja Sabahudin Novalić kazao je da su podnijeli zahjtev Ministarstvu još prije pet godina da posreduje u obezbjeđivanju novca za gradnju stočne pijace.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 17:42h

Udruženje stočara “Bihor” iz Petnjice ponovo je uputilo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za izgradnju stočne pijace u Petnjici, našta čekaju još od 2005. godine.

Predsjednik Udruženja Sabahudin Novalić kazao je da su podnijeli zahjtev Ministarstvu još prije pet godina da posreduje u obezbjeđivanju novca za gradnju stočne pijace, ali da su se obećanja “prebacivala” iz godine u godinu na štetu poljoprivrednika toga kraja.

“Nakon što je Berane posjetio novi ministar Tarzan Milošević, Udruženje je obnovilo zahtjev za pomoć u izgradnji stočne pijace u Petnjici, koji je poslat i Opštini Berane”, rekao je Novalić.

On se nada da će taj projekat biti realizovan tokom ove godine, “s obzirom na to da se radi o oko 10.000 eura”.

Predsjednica sindikata mljekare “Zora” Vesna Božović, kazala je da su radnici te fabrike, shodno obećanjima ministra Miloševića, dobili jednu od dvije obećane zaostale plate.

“Radi se o plati za maj prošle godine, ali novac nije dolazio radnicima do ruku, već su banke naplatile zaostale rate kredita. Nadamo se da ćemo do kraja mjeseca dobiti i platu za jun prošle godine, za kada nam je obećano da ćemo preciznije znati sve o eventualnom pokretanju proizvodnje u ‘Zori‘”, kazala je Božović.

Ona je rekla da ta mljekata i dalje mlijeko od kooperanata predaje mljekarama “Srna” iz Nikšića i “Šimšić” iz Danilovgrada.

I kooperanti mljekare “Zora” jedva čekaju 1. mart, jer je i njima, prilikom Miloševićeve posjete, do tada obećano izmirenje dva od sedam zaostalih mjesečnih dugovanja za predato mlijeko.

Umjesto para, namirnice

U Udruženju stočara “Bihor” tvrde da od juna prošle godine kooperatnima “Zore” nije izmiren novac za predato mlijeko. Prema nezvaničnim informacijama Udruženja, mljekara “Krisma” izmirila je simboličan dio dugovanja stočarima sa područja opštine Berane, ali ne u novcu, već u namirnicama.

“To stočarima skoro ništa ne znači, jer i oni imaju bankarska zaduženja i svakodnevne neprijatnosti od žiranata koji vraćaju stočarima rate zbog toga što im se ne plaćaju redovno dugovi za predato mlijeko”, rečeno je u Udruženju “Bihor”.

U Udruženju, kazalli su juče, čekaju i na odobravanje sredstava za “jedan vodovod od vitalnog značaja za stotine uzgajivača stoke i poljoprivrednika dijela tog područja”.

Bonus video: