SNP amandmanom protiv legalizacije građevina na Svetom Stefanu

Budva je bila prinuđena da izmijeni plan i da se na taj način dvije velike divlje građevine legalizuju.
0 komentar(a)
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2011. 15:04h

Budvanski SNP podnio je amandman na plan privremenih lokacija za ovu godinu kojim se traži da se iz ovogodišnjeg programa ukloni stavka kojom se dvije velike betonske građevine na Svetom Stefanu, koje je zakupac, „Adritic propertis“, izgradio legalizuju kao privremeni objekti.

Nakon što je “Adritic propertis” prije godinu dana u maslinjaku, iza šoping centra naspram grad-hotela “Sveti Stefan”, započeo izgradnju dvospratne građevine od 1600 kvadrata, namijenjene, kako su pojasnili, “kao buduće pomoćne prostorije za hotel”, pri čemu nijesu imali građevinsku dozvolu, Opština Budva je izmjenom programa privremenih objekata našla modus da se izvrši legalizacija.

Budva je, pod pritiskom Ministarstva uređena prostora, bila prinuđena da izmijeni plan i da se na taj način dvije velike divlje građevine legalizuju.

Šef odborničkog kluba Miomir Pejović kazao je da je podnijet amandman na plan privremenih lokacija, da se stavka takozvanog privremenog objekta na Svetom Stefanu ukloni, “jer nije u saglasosti sa članom 117 Zakona o uređenju prostora i izgradnje objekata”, koji propisuje šta može biti privremeni objekat.

Kako se navodi u planu, koji će se sjutra naći pred odbornicima lokalnog parlamenta, na katastarskim parcelama 1069 i 1067 KO Sveti Stefan predviđa se postavljanje privremenog objekta namjene poslovne kancelarije i magacina opreme službe održavanja, površine 500 kvadrata, sa prizemljem i potkrovljem.

Takođe, na katastarskoj parceli 1074 KO Sveti Stefan predviđa se postavljanje privremenog objekta sa sadržajima perionica veša i centralna tehnološka kuhinja, površine 1200 kvadrata, sa suterenom i prizemljem, kao i sanacija postojećeg bazena za tehničku vodu, površine 200 kvadrata.

Nakon što je Ustavni sud odbio žalbu lokalnog odbora SNP za ocjenu ustavnosti te opštinske odluke o legalizaciji dviju zgrada koje je izgradio nelegalno zakupac Svetog Stefana, navodeći da je “nepotpuna”, najjača opoziciona partija podnijela je početiom novembra tužbu i ponovo je uputila tom sudu.

Zakupac, “Adritic properties”, i investitor, grčka “Restis grupa”, uslovili su otvaranje Svetog Stefana izgradnjom tih zgrada, pa je Opština, pod pritiskom zvaničnika iz Podgorice, to i učinila. Nažalost, Sveti Stefan nije ni do danas otvoren u punom kapacitetu, iako je to bilo obećano u više navrata, a dvije velike zgrade legalizovane kao kiosci, napravljene od čvrstog materijala u zelenoj zoni nekada elitnog ljetovališta, još nijesu završene.

Protiv gradnje uoči ljeta pobunili su se i mještani, koji su tražili od Opštine da zaustavi Grke koji su, uprkos zabrani koja je stupila na snagu sredinom juna, nastavili radove. Tada su iz Opštine pojasnili da “te dvije zgrade ne smiju biti nikakvi komercijalni kapaciteti, već samo vešeraj i pomoćne prostorije”, za šta su dobili odobrenje.

Bonus video: