Barani ogorčeni zbog stanova solidarnosti, 4 godine samo temelji

Za realizaciju ovih stavova zadužen je sindikalni odbor u sastavu predsjednik OSP Bar Jovan Stojanović, Andrijana Paladin, Miladin Bukilić i Savo Nikotić.
86 pregleda 0 komentar(a)
Svečanost početka gradnje, Foto: Arhiva Vijesti
Svečanost početka gradnje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.02.2011. 13:02h

Dosadašnji rezultati pokazuju da je u Baru nezadovoljavajuća realizacija akcije „Hiljadu stanova solidarnosti“.

Do desetog marta ove godine treba raspisati tender za izvođača radova, vrijeme je da se nešto konkretno preduzme, ili da se prekine sa radom u sklopu ove akcije-ocijenilo je Opštinsko sindikalno povjereništvo Bara (OSP).

OSP je zatražilo ovim povodom „što hitniji“ sastanak sa predsjednikom Opštine Bar Žarkom Pavićevićem i direktorom Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) Borisom Mihailovićem.

Kako navode sindikalci, rezultati ovih sastanaka usloviće pravce djelovanja OSP Bara u ovoj akciji.

Za realizaciju ovih stavova zadužen je sindikalni odbor u sastavu predsjednik OSP Bar Jovan Stojanović, Andrijana Paladin, Miladin Bukilić i Savo Nikotić.

4 godine se nije izašlo iz temelja

U okviru akcije SSCG “1.000 stanova solidarnosti”, u junu 2007. na lokaciji kod OŠ “Jugoslavija” položen je kamen temeljac za zgradu solidarnosti za koju je SO Bar dala zemljište bez naknade i oslobodila je komunalija.

Tada je rečeno da GPC Cetinje treba da izgradi objekat sa 60 stanova za 11 mjeseci i za manje od 1,5 miliona eura. Na tom se, u međuvremenu ograđenom gradilištu, do danas još nije izašlo iz temelja.

Nedugo zatim, 12. jula iste godine SO Bar je odlučila da Opština prenese na OSP Bar i Direkciju javnih radova dvije parcele po DUP-u Topolica-Bjeliši, ukupne površine 5.300 kvadratnih metara, za novu sindikalnu zgradu solidarnosti i zgradu za službenike državne uprave.

SO Bar je ovu gradnju oslobodila komunalija u ukupnom iznosu od oko 1,85 miliona eura, a u obje zgrade Opština dijeli 30 posto stambenog prostora.

Ovdje nema ni jedne pravne zavrzlame da bi neko nešto ućario" kazao je tada predsjednik Opštine Pavićević

"Cilj ovih odluka je da dio našeg najugroženijeg stanovništva pod jako povoljnim uslovima dobije stanove.

U njima nema broja stanova jer treba riješiti što više stambenih problema. U zgradi državne uprave stanove bi trebali da dobiju zaposleni u sudstvu, tužilaštvu, katastru i policiji, cijene kvadrata biće 600-700 eura.

Ovdje nema ni jedne pravne zavrzlame da bi neko nešto ućario" kazao je tada predsjednik Opštine Pavićević.

Umjesto jedne, tri zgrade

Na projekat potom pada sloj prašine i zaborava, sve do trećeg marta 2009. kada iz OSP objavljuju da će umjesto jedne biti podignute tri zgrade « sa četiri puta više stanova nego što je započeto prije dvije godine » i uz novog izvođača radova.

Na vanrednoj sjednici OSP na kojoj je bio i gradonačelnik, jedina tačka dnevnog reda bila je gradnja stanova solidarnosti .

"Lokacija će biti uklopljena u izmjene i dopune DUP-a najkasnije do kraja apila, i na njoj će biti izgrađene dvije zgrade za potrebe sindikalnih organizacija i jedna zgrada za službenike državnih organa.

Odmah nakon početka gradnje, planiranog tokom ljeta, pristupiće se raspodjeli stanova sindikalnim organizacijama na osnovu propisanih kriterijuma.

Ovim se rješava stambeno pitanje 240 građana Bara najkasnije godinu i po dana od početka radova. OSP će o toku akcije biti obavještavano jednom mjesečno" saopšteno je tada.

Sve do danas, ostalo se samo na priči, koja se ciklično podgrijava svake dvije godine. Pesimisti ne kriju optimizam-2013. nije daleko.

Na sajtu CFSSI može se pročitati samo da je na na urb. parc. A8, A9 i A10 KO Novi Bar planiran stambeni kompleks sa tri zgrade čiji je projektant „Ing-invest“ iz Danilovgrada, te da je u oktobru 2010. u toku bila izrada projektne dokumentacije nakon koje će biti precizirano koliko će objekti imati stambenih jedinica.

Bonus video: