Mušura: Ovo je najveća pljačka imovine u Starom Gradu

"U knjizi arhiva stoji da je 1963. godine moj đed prodao, to je bilo ručno dopisano. Ne mogu da shvatim da je čovjek koji je umro 1945. mogao da proda objekat 1963. godine."
176 pregleda 0 komentar(a)
mušura, Foto: Vuk Lajović
mušura, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.02.2011. 18:36h

Nasljednici imovine budvanskog katoličkog sveštenika don Antona Mušure ni poslije gotovo pola vijeka ne mogu povratiti trospratnu velelepnu kuću u srcu Staroga grada, koju je prije 90 godina kupio njihov predak, ugledni Budvanin.

"Ovo je najveća pljačka , otimačina imovine koja je urađena nekoj porodici u Starom gradu. Ne postoje rješenja o eksproprijaciji, nacionalizaciji, ili po bilo kome drugom osnovu, kako je kuća oduzeta i data novim vlasnicima. Ne postoji ni jedan jedini dokument", započinje priču unuk Ivica Mušura.

Mušura koji se prije dva dana oglasio, nakon što je na sličan način oteto 1365 kvadrata zemlje kod srednje škole njegove babe Joke Božović, gdje na dokumentu iz 1981. stoji čitak potpis te Starobudvanke, koja je , inače, bila nepismena, u slučaju otimanja kuće đeda Antona na vidjelo su izašle još nevjerovatnije stvari.

"To što se dešava našoj porodici Mušura – Božović je govoto nemoguće. U ova dva slučaja oduzeta je imovina milionske vrijednosti. Zamislite, kuću je don Anton kupio 1920. godine, tadašnji sveštenik katoličke crkve Svetog Ivana u Budvi, koji je u više navrata bio sekretar Opštine, blagajnik i učitelj. On je kupio kuću i uknjižio se u starom katastru", priča Mušura.

Don Anro "vaskrsao" da proda kuću

"Postoji original ugovora koji je ovjeren, tada u srezu kotorskom. Na njega se kuća vodila sve do rata. On je umro u Italiji u Arku, 3. februara 1945. godina i od tada, u novom katastru nema novog vlasnika. Sljedeći se vlasnik uknjižio 1963. godine, u prizemlju Skupštine opštine Budva, na prvom spratu Rade Boškov Marković , glumac, a na trećem arhitekta koja je projektovala bungalove Milica Saračević-Stepanović iz Beograda. Oni su dobili ove nekretnine kao zaslužni građani Budve. Opština je prizemlje uzela i dala na korišćenje , tada hotelu Avala za svoja dva lokala, konobu Stari grad i lokal Sidro"

Mušura je pojasnio da je desni manji dio kuće kupio Anton, a veći lijevi dio porodica Pavlović.

On je iznio nevjerovatan podatak da je u kotorskom sudu naišao na papir na kome stoji napisano da Anton prodaje imovinu i to dvije decenije nakon smrti.

Mušura je kazao da je njegovoj porodici Mušura - Božović oduzeto još mnogo imovine po Budvi, za šta nijesu ili su dobili mizernu nadoknadu

"U Kotoru sam našao jedan papir u knjizi arhiva gdje stoji da je 1963. godine moj đed prodao, to je bilo ručno dopisano. Ne mogu da shvatim da je čovjek koji je umro 1945. mogao da proda objekat 1963. godine. Tada još nije bio gotov ostavinski postupak da je mogao da prodaje neko od njegovih nasljednika. Znači, vaskrsao čovjek i prodao. Dokaz da je čovjek postao svetac. To je presedan u sudstvu, garantujem ako ima pravosuđa u Crnoj Gori, ako ima pravde, onda bi imovina trebalo da budre vraćena ili izvršena pravedna nadoknada", kazao je Mušura.

On je, kaže, spreman da do Strazbura ide kako bi istjerao pravdu.

U vrijeme SFRJ, dodaje Mušura, porodica je u više navrata tražila povraćaj ili nadoknadu za oduzetu kuću, ali to je svaki put odbijeno.

"Posljednji put to je bilo tokom obnove Starog grada 1984. godine, kada su moji otac i stričevi potpisali rješenje o nasljeđivanju, jer su oni jedini pravni nasljednici, kada je i plaćen porez na nasljedstvo. Onda smo dobili rješenje da postoje ovi novi vlansici, te da nema osnova da se izvrši promjena vlasništva".

Rade Marković deponovao novac koji je netragom nestao

Prema riječima Mušure, legendarni jugoslovenski glumac Rade Marković, znajući da je ta kuća nekome pripadala, deponovao je novac u kotorskom sudu kao obeštećenje za nasljednike, ali taj novac nikada nikome nije isplaćen, niti postoji dokumentacija u sudu, uprkos izdatim priznanicama.

"Marković je kao zaslužni građanin za snimanje filma „Lažni car Šćepan Mali“ u Budvi dobio sprat od grada. Ja sam išao kod njega kući u Beograd i on mi je dao tri priznanice. Rekao mi je da je deponovao novac za nasljednike te kuće, koje su bile ovjerene u sudu o Kotoru. Išao sam u sud, tamo mi je zamjenik predsjednika suda kazala da to nikada nije bilo zavedeno u Kotoru iako je Marković deponovao novac", kazao je Mušura.

Stan koji je Marković dobio, naslijedio je njegov sin, poznati režiser Goran Marković, koji je redovan posjetilac Budve.

Prijateljima moćnika zemlja plaćana više puta

Mušura je kazao da je njegovoj porodici Mušura - Božović oduzeto još mnogo imovine po Budvi, za šta nijesu ili su dobili mizernu nadoknadu.

"Oduzeto nam je 4. 000 kvadrata na raskrsnici kod stare kamionske pijace na zaobilaznici. Za tu nadoknadu smo u to vrijeme mogli da kupimo jednu veš mašinu. Ispod crkve Svete Petke, gdje je sada napravljena Merkurova zgrada, oduzeto nam je 600 kvadrata. To nam je plaćeno 1961. godine dinar po kvadratu. Kada su ostali vlasnici zemlje u tom dijelu tražili povraćaj imovine, i mi smo dali prigovor i odbijeni smo. Pojedini su, ipak, dobili nektretnine u toj zgradi. Mi nijesmo dalje insistirali zato što smo tada smatrali da smo dobili nadoknadu, kakva, takva, ali je bila nadoknada. Znam da je dosta njih u Budvi po tri četiri puta naplaćivalo jednu te istu zemlju, jer su to rođaci, kumovi, prijatelji, poznanici pojedinih moćnika iz Budve", naglasio je Mušura.

Bonus video: