Budva u fekalijama do guše ako Njemci odu i uzmu milione

Iz njemačke kompanije urgentno su zatražili od Krapovića da dostavi spisak osoblja koje bi obučili prije nego što eventualno napuste projekat, ali i da odgovori da li će Budva izmiriti milionska dugovanja
230 pregleda 16 komentar(a)
postrojenje, Vještica, Foto: Zoran Đurić
postrojenje, Vještica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.03.2018. 06:53h

Budvi prijeti ekološka katastrofa pred početak ljetnje turističke sezone, ako se Njemci povuku iz postrojenja za tretman otpadnih voda, a u međuvremenu za rad ne bude obučen domaći kadar.

Iz njemačke kompanije “WTE - Wasser tehnik” treći put su urgentno zatražili od gradonačelnika Dragana Krapovića da dostavi spisak osoblja koje bi obučili da upravljaju postrojenjem u naselju Vještica.

U pismu traže od Krapovića da spisak dostavi što prije, ali i da odgovori da li će lokalna uprava izmiriti milionska dugovanja Budve prema njima.

Iz firme traže da Opština Budva izmiri dug od 19 miliona eura do 30. aprila, a u suprotnom prijete da će raskinuti ugovor, napustiti projekat i aktivirati garancije od 29,3 miliona eura koje je dala Crna Gora.

Opština Budva gotovo dvije godine nije platila ni cent njemačkoj firmi.

Njemačka kompanija, u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna “EVN”, potražuje 19 miliona eura na ime zaostalih obaveza Opštine za izgradnju i rad postrojenja.

Iz firme upozoravaju da bi povukli kompletno osoblje u slučaju raskida ugovora.

U trećem urgentnom pismu od Opštine traže da dostavi spisak kvalifikovanih ljudi koje bi od 2. maja počeli da obučavaju.

“Nijesmo još primili odogovor na naše dopise od 27. februra i 12. marta u kojima smo zatražili imenovanja osoblja od strane Opštine Budva za obuku upravljanjem postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda... Imenovanje kvalifikovanog osoblja, kao i dostavljanje informacije o njihovim kvalifikacijama, preduslov su da bi se mogao pripremiti odgovarajući plan obuke“, piše u dopisu upućenom Krapoviću prije četiri dana.

Upozoravaju da neće moći da sprovedu obuku od 2. maja, ako Opština ne “obezbijedi odgovarajuće osoblje”.

“Imajući u vidu da će ugovor biti raskinut ukoliko Opština ne izmiri dugovanja prema WTE, molimo da hitno preduzmete odgovarajuće mjere kako bismo imenovali kvalifikovano osoblje, kao i da nam što prije dostavite njihove CV-je, kako bismo odgovarajuće planove obuke pripremili na vrijeme“.

Krapović: Iz Tužilaštva savjetovali da ne platimo

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović saopštio je da će biti prinuđeni da pokrenu odgovarajuće postupke pred sudovima u Njemačkoj i Austriji, ako dođe do jednostranog raskida ugovora.

On je u više navrata isticao da Opština ne priznaje dug i da su mu iz Specijalnog tužilaštva sugerisali da ne plaćaju, jer se vodi postupak o realizaciji projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Krapović je ocijenio da je riječ o korupcionaškom ugovoru, što potvrđuje i priznanje krivice pred tužilaštvom nekadašnjeg čelnog čovjeka “WTE” u Budvi Gintera Fausta.

On je priznao da je Budva u tom poslu oštećena za tri miliona eura.

Iz firme “WTE” tvrde da se protiv njih ne vodi nijedan postupak pred Specijalnim tužilaštvom.

Bonus video: