Novinar Radulović nije oklevetao Mujovića i Lakićevićku

Radulović je, prema odluci sudije Maje Zeković, na profesionalan i objektivan način informisao javnost o činjenicama koje ona ima prava da zna.
220 pregleda 0 komentar(a)
Slavko Radulović, Foto: Boris Pejović
Slavko Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.02.2011. 15:58h

Novinar “Vijesti” Slavko Radulović nije oklevetao i uvrijedio dekana Pravnog fakulteta Ranka Mujovića i njegovu asistentkinju Bojanu Lakićević pišući o prepravljanju ocjena dekanove saradnice zbog boljeg prosjeka.

Tekstovima "Bolja ocjena bez potpisa profesora", "Honorarima su i državi boli oči" i "Mujović bolje od mene zna da je poradio na uspjehu asistentkinje" Radulović je, prema odluci sudije Maje Zeković, na profesionalan i objektivan način informisao javnost o činjenicama koje ona ima prava da zna.

“Analizom odbrane i sprovedenim dokazima koje je predložila odbrana i tužioci, potvrđeni su navodi iz tekstova”, kazala je Zeković.

Radulović je tekstove napisao nakon anonimne prijave da je na Pravnom fakultetu bilo navodnog korigovanja ocjena, zbog čega je i formirana komisija na Državnom univerzitetu CG.

Analizom odbrane i sprovedenim dokazima koje je predložila odbrana i tužioci, potvrđeni su navodi iz tekstova

Samo se Mujović nije potpisao

U izvještaju komisije konstatovano je da je na toj univerzitetskoj jedinici zaista bilo korigovanje ocjena i ta prijava je dostavljene nadležnom državnom tužiocu.

Pored korigovanih ocjena samo se Mujović nije potpisao. Lakićević bi, u slučaju da joj nijesu bile promijenjene ocjene, imala prosjek manji od 8,50, a što bi značilo da ne bi imala uslov da bude asistent na fakultetu.

Sudija Zeković je kazala da su sudu pruženi na uvid relevantni i ozbiljni dokazi, kao što je anonimna krivična prijava tužilaštvu, te zapisnici zapisnici sa polaganja ispita.

Takvi dokazi, smatra sudija, pružili su novinaru osnov da povjeruje u ono što je prenio javnosti.

Te pojave i nepravilnosti konstatovane su i od strane Univerziteta Crne Gore, što potvrđuje odbranu a opovrgava navode Mujovića i Lakićevićke da je Radulović imao “nešto lično” protiv njih.

Pravni fakultet je, kako kaže sudija, institucija koja predstavlja embrion prava i reper za pravo i pravdu.

Sudija kaže da je Radulović navode i citate iz svojih tekstova provjerio, te da je nepobitna činjenica da je prosječna ocjena Lakićevićke 8,52 i da je u prvom spornom tekstu naveo samo njene inicijale.

Mujović kao dekan kojem ističe treći mandat, a Lakićević kao najmlađi magistar u istoriji Univerziteta Crne Gore smatra Radulović, morali su znati šta su kleveta i uvreda.

“S obzirom na neke pravne gimnastike sa početka procesa nijesam u startu očekivao ovakvu presudu ali sam vjerovao u svoje dokaze, koje je sud na koncu morao da cijeni”, kazao je nakon izricanja presude Radulović.

On je rekao da je bio iznenađen kada je saznao za tužbu jer “oni predstavljaju pravne autoritete”. Mujović kao dekan kojem ističe treći mandat, a Lakićević kao najmlađi magistar u istoriji Univerziteta Crne Gore smatra Radulović, morali su znati šta su kleveta i uvreda.

“Čudi zašto je Tužilaštvo odbacilo navode iz anonimne krivične prijave protiv Mujovića, s obzirom na dokaze koje je sud znao da cijeni, oslobodivši me tužbe za uvredu i klevetu. Odgovor na to pitanje možda treba potražiti i u činjenici da je Mujović višegodišnji član Tužilačkog savjeta”, prokomentarisao je Radulović.

On je ponovio da čitaoci i javnost znaju za velike probleme na Pravnom fakultetu za koje je upravo Mujović, kao dekan te visokoškolske ustanove, najodgovorniji.

Zastupik Mujovića i Lakićevićke, advokat Dragoljub Đukanović najavio je da će uložiti žalbu na sudsku odluku.

CGO: Pokrenuti istragu protiv dekana

Centar za građansko obrazovanje(CGO) pozdravio je odluku sudije i pozvao tužilaštvo da pokrene istragu protiv dekana zbog pred sudom utvrđenih činjanica “koje ukazuju na moguća kažnjiva djela”.

“Nedvosmisleni dokazi koje je sud uvažio, a koji ne idu u prilog tvrdnjama Mujovića i asistentkinje da su oklevetani, predstavlja upravo pravni osnov da tužilaštvo pokrene proces istrage i pozove dekana na odgovornost zbog djela koja se gone po službenoj dužnosti, jer ih do sada kako su tvrdili nije bilo”, kazao je portparol CGO Danilo Ajković.

Ta organizacija se nada da ova presuda početak primjene evropskih standarda čime se stvara ambijent da novinari bez straha od rigoroznih kazni obavljaju svoj posao.

“CGO poziva vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić da pokrene postupak protiv Ranka Mujovića, člana Tužilačkog savjeta kojim i sama predsjedava, na osnovu dokaza koji su i javnosti predstavljeni”, kazali su iz te organizacije.

Bonus video: