Djeca nisu znala šta je anoreksija i nemaju pojma koji je broj hitne

Preporučeno je i da predmet uđe u srednje škole. Da ga izučavaju učenici prvog i drugog razreda gimnazija i srednjih stručnih škola
146 pregleda 0 komentar(a)
djeca u prirodi, Foto: Boris Pejović
djeca u prirodi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.02.2011. 14:43h

Interesovanje osnovaca za izborni predmet Zdravi stilovi života, za koji se ove godine odlučilo preko 4.000 učenika u 176 škola, i njegova “opravdanost” uticala je da predstavnici Zavoda za školstvo predlože njegovo izučavanje i u crnogorskim srednjim školama.

“U školskoj 2008/2009. ovaj predmet izabralo je 900 učenika u 39 odjeljenja, dok je naredne školske godine interesovanje bilo mnogo veće, pa je 2400 đaka u 120 odjeljenja htjelo da izučava ovaj predmet”, kazao je pedagog Radoje Novović.

Psihometričar u Ispitnom centru Crne Gore Zorica Milić istakla je da su rezultati eksperimetnalnog istraživanja pokazali da su djeca koja su izabrala Zdrave stilove života pokazala mnogo više znanja iz te oblasti od ostalih.

“Preporučeno je i da predmet uđe u srednje škole. Da ga izučavaju učenici prvog i drugog razreda gimnazija i srednjih stručnih škola”, kazala je ona.

Milić je dodala i da je opravdanost uvođenja predmeta pokazalo i istraživanje u kojem 50 odsto djece nije znalo koji je broj hitne pomoći. Njih 70 odsto nije znalo šta je anoreksija, a isto toliko nije imalo informacije o tome kada treba pristupiti dijetama.

“Oko 35 odsto smatra da je sigurno voziti automobil ukoliko se popiju tri čašice alkohola, a svaki četvrti učenik smatra da konzumiranje alkohola u trudnoći nije štetno. Tek bi svaki treći đak prepoznao zavisnost”, objasnila je ona.

50 odsto djece nije znalo koji je broj hitne pomoći. Njih 70 odsto nije znalo šta je anoreksija, a isto toliko nije imalo informacije o tome kada treba pristupiti dijetama

Predstavnica UNDP -a Itana Labović istakla je da je prednost predmeta to što se sprovodi u institucionalnom ambijentu gdje djeca stiču i ostala znanja.

“Najveća je vrijednost ovog predmeta što interveniše u samoj populaciji, što ne čekaju da se problem pojavi, pa da se tek nakon toga reaguje. Prednost je i što se ne radi na individualnoj osnovi, već u vršnjačkoj grupi, gdje djeca na jednom mjestu u isto vrijeme uče, upoznaju i sebe i druge”, dodala je ona.

Ciljevi uvođenja predmeta Zdravi stilovi života u osnovne škole bila je promocija odgovornog ponašanja, zdravijeg načina života i prepoznavanja škole kao mjesta preventivnog obrazovanja.

Bonus video: