Agencija za zaštitu životne sredina: Kaznena politika prioritet!

Kao jedan od problema na koji ukazuju iz Agencije jeste i relativno kasno usvajanje zakonskih rješenja.
0 komentar(a)
agencija, Foto: Arhiva Vijesti
agencija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.02.2011. 12:38h

Nedostatak adekvatne kaznene politike u oblasti zaštite životne sredine, koja ubrzo mora dati konkretne rezultate, jedan je od prioriteta Agencije za zaštitu životne sredine, a u tom poslu nevladin sektor treba da bude partner, zaključeno je na konferenciji o saradnji između civilnog sektora, javnih institucija i Evropske komisije.

“Nismo samo mi prepoznali problem, već i Evropska komisija i mislim da će najviše i najprije u budućim pregovorima insistirati na konkretnim rezultatima. NVO treba da bude partner, a ne neko ko je samo poželjan s vremena na vrijeme - kada treba reklama”, kazala je direktorica te Agencije Daliborka Pejović.

“Trensparentnost u svim procedurama, dobre baze podataka i servis za građane, koji su sve više zaintersovani za probleme životne sredine, je ono na čemu EU posebno insistira”, kazala je Pejović

Ona je dodala da je ozbiljan problem Crne Gore nedostatak dobre baze podataka i statistike i najavila da će Agencija uz podršku misije OEBS-a učiniti prvi korak da zaživi sve ono što je mistifikovano iz oblasti životne sredine.

“Trensparentnost u svim procedurama, dobre baze podataka i servis za građane, koji su sve više zaintersovani za probleme životne sredine, je ono na čemu EU posebno insistira”, kazala je Pejović.

Zakoni se kasno usvajaju i slabo koriste

Kao jedan od problema na koji ukazuju iz Agencije jeste i relativno kasno usvajanje zakonskih rješenja, kao i nedovoljno korišćenje svih kapaciteta koje dozvoljava i omogoućava zakonska regulativa.

“Najviše priče i najveća debata biće oko dva velika sektora koja se tiču energetike i trasporta”, kazala je

Pejović je istakla da su ključna pitanja - “gdje smo sada, u kojoj smo fazi u odnosu na obaveze koje nas čekaju, šta smo do sada uradili na internom povezivanju, odnosno saradnji, svih subjekata i partnera koji nam trebaju na ovom putu i gdje smo sa onim dokumentima koji nam se čine kao ključni za pristupanje EU”.

“Najviše priče i najveća debata biće oko dva velika sektora koja se tiču energetike i trasporta”, kazala je.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić objasnio je da to Vladino tijelo i predstavnici NVO mogu biti partneri, bez obzira na različite dioptrije gledanja na pojedinačne slučajeva

Izvršni direktor NVO “Green Home” Darko Pajović kazao je “da se nada da će u Vladi imati partnera koji će znati da iskoristi sve ono što se na zapadu zovu besplatna radna snaga, odnosno, nevladin sektor”.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić objasnio je da to Vladino tijelo i predstavnici NVO mogu biti partneri, bez obzira na različite dioptrije gledanja na pojedinačne slučajeva.

Vlada i NVO ne vjeruju jedni drugima

Na pitanje novinara zašto Vlada i nevladin sektor prilično teško postižu sporazum oko značajnih pitanja o životnoj sredini Sekulić je kazao da “ne misli da treba da idu suprotnim cestama, već da se kreću ka istom cilju”.

“Možda se ne slažemo u mnogim stvarima, ali sam ubijeđen da jedni drugima možemo pomoći da sagledamo stvari na bolji način. U svakom slučaju imamo zajednički interes da ovaj dom bude dom i za djecu naše djece”, rekao je.

Pajović je, pak, objasnio da je u pitanju nedostatak povjerenja između institucija sistema i civilnog sektora.

“Potreban je razgovor, tolerantnost, a onda slijedi saradnja i konkretni rezultati. Mislim da bi razgovor pomogao i ukazao da su razlike koje su uglavnom potencirane kao ogromne i nepremostive zapravo razlike u nijansama”, objasnio je.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske komisije u Podgorici Nikola Bartolini kazao je da “izaziva svakoga da pokaže primjer u regionu ili u južnoj Evropi gdje je u smislu dijaloga između civilnog društva i Vlade bolja situacija nego u Crnoj Gori”

On je na Sekulićev primjer o iskorišćenju hidropotencijala, kazao da NVO nikad nijesu bile protiv korišćenja tog potencijala na rijeci Morači, ali da insistiraju na poštovanju standarda kad je u pitanju zaštita životne sredine i procedura.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske komisije u Podgorici Nikola Bartolini kazao je da “izaziva svakoga da pokaže primjer u regionu ili u južnoj Evropi gdje je u smislu dijaloga između civilnog društva i Vlade bolja situacija nego u Crnoj Gori”.

Bonus video: