Vrtić na Cetinju - 108 godina druženja sa djecom

Najstariji vrtić u Crnoj Gori, „Zagorka Ivanović“ na Cetinju, juče je proslavio svoj 108. rođendan. Davne 1903. godine, na Cetinju je otvoren prvi vrtić “Djetski sad”, pod pokroviteljstvom Milice Nikolajevne, kćerke kralja Nikole.
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 14:49h

Prve godine rada “Djetski sad” je pobudio veliko interesovanje ne samo roditelja, nego i građanstva uopšte.Te godine vrtić je pohađalo 90 djece isključivo siromašnih roditelja. Rad sa djecom bio je vrlo sadržajan i raznovrstan. Djeca su upoznavana sa prirodom i prirodnim pojavama demonstriranjem slika. Odlukom opštinskog Odbora, 1959. dobine “Djetski sad” je preimenovan u vrtić “Zagorka Ivanović“, po Cetinjanki, narodnom heroju.

Danas ta predškolska ustanova u svom sastavu ima tri vaspitne jedinice u kojima radi 67 radnika, a pohađaju ih 473 mališana raspoređena u 19 vaspitnih grupa. Direkotorica vrtića Senka Vuksanović kaže da je ustanova za svoj 108. rođendan dobila mnogo lijepih poklona i čestitki.

“Dobili smo poklon čestitku iz Poljske, iz grada Lidice, da je naša djevojčica Ksenija Borozan dobila nagradu na likovnom konkursu. Zatim iz slovenačkog grada Celja, gdje je dječak Luka Latković dobio nagradu i on je jedino nagrađeno dijete ispred predškolskih ustanova u Crnoj Gori. Dječak Lazar Sredanović je u Beogradu, na likovnom konkursu “Željeznica očima djece” dobio specijalnu nagradu”, kazala je Vuksanović.

Svi vaspitači sa svojim mališanima su juče na njima svojstven način obilježavali rođendan, a glavna svečanost će biti održana 15. maja, kada je i dan vrtića.

Vuksanović je najavila da se, osim za dan vrtića, vaspitači i djeca pripremaju za “Majske novosadske susrete”, Koloniju bratskih vrtića u Šapcu, IX smotru folklora na Cetinju, XVIII Kotorski festival djeteta, Likovne krugove prijateljstva u Smederevu.

“U pripremi su i prezentacije rada vaspitača i medicinskih sestara za XIV regionalne susrete vaspitača koje će niti održane u maju. Ujedno će cetinjski vrtić biti domaćin komisiji za odabir radova za susrete sestara u aprilu mjesecu”, kazala je Vuksanović.

Galerija

Bonus video: