Pokrenuta inicijativa o bratimljenju Bara i Šangaja

Predsjednica Nikezić je prezentovala interes i namjeru grada Bara da preduzme prvi korak u pokretanju ove inicijative i istakla da je ovo prvi put u slavnoj istoriji grada Bara da prvi pokreće jednu ovakvu inicijativu.
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 12:41h

Predsjednica Skupštine Opštine Bar zvanično je predala nacrt teksta sporazuma o bratimljenju Bara i Šangaja. Tim povodom su na prijemu u Ambasadi NR Kine razgovarali predsjednica Skupštine Opštine Bar Branka Nikezić, predsjednik Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore Samir Hadžić i ambasador NR Kine Nj. E. Zhi Zhaolin. Prijemu je prisustvovala i i savjetnica u službi Predsjednika Opštine Žana Čarapić.

Predsjednica Nikezić je prezentovala interes i namjeru grada Bara da preduzme prvi korak u pokretanju ove inicijative i istakla da je ovo prvi put u slavnoj istoriji grada Bara da prvi pokreće jednu ovakvu inicijativu.

"Svjesni značaja, ugleda i mogućnosti koje saradnja Bara i Šangaja ima odlučili smo se da na ovaj način iskažemo poštovanje, odlučnost i posvećenost realizaciji ovog sporazuma. NR Kina je do sada pokazala visok stepen poštovanja i uvažavanja naše države i to čini u kontinuitetu. Naša najveća zahvalnost NR Kini je ta što nas je priznala prva od velikih zemalja i na to smo posebno ponosni", kazala je Nikezić.

Zhi Zhaolim smatra ovu inicijativu realnom i izrazio je očekivanje da će Šangajska vlada dati pozitivan odgovor. On je takođe istakao da će realizacija ovog sporazuma dodatno osnažiti i produbiti ionako kvalitetne i sadržajne političke odnose između dvije zemlje.

"Kina nikada nije posmatrala kvantitet i veličinu već kvalitet i izgradnju prijateljskih odnosa. Prednost u ovom projektu je ta što je predsjednik Kineske asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama gospodin Čen Haosu istovremeno i predsjednik kineske Asocijacije za bratimljenje kineskih gradova sa ostalim gradovaima svijeta. Koliko znam, on je bio gost Vašeg Društva i posjetio Crnu Goru i grad Bar", kazao je ambasador.

Predsjednik Društva prijateljstva NR KIne i Crne Gore Samir Hadžić je ocijenio da je ovo istorijski momenat za Crnu Goru. Delegacija Društva koja je posjetila NR Kinu a i Šangaj 2008 godine pokrenula sa svojim kolegama iz Šangaja ovu inicijativu i sve do danas radila na njenom dogovaranju.

„Izražavam zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova i evripskih integracija koje je dalo pozitivno mišljenje na pokretanje ove inicijative i posebno Opštini Bar i njenom predsjedniku koji je potpisao ovu inicijativu i time ukazao povjerenje Društvu koje radi na ovom projektu sa kineskim kolegama a sve u interesu Bara i Crne Gore", kazao je Hadžić.

Bonus video: