Engleski novinar pisao o Crnoj Gori u londonskom "Indipendentu"

"Bio je moj gost, ta noć je bila baš divna i otišao je pun utisaka", rekao je kapetan Čavor.
264 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 12:38h

Pod naslovom „Step carefully as you walk on the wild side“ - „Koračaj oprezno dok ideš divljinom“ (parafraza čuvenog hita Lu Rida), britanski Indipendent u nedjeljnom izdanju donio je prošlog mjeseca reportažu o Crnoj Gori iz pera poznatog londonskog novinara Endija MekSmita.

Mek Smit je u društvu sa Britancem Hju Čepmenom, vlasnikom turističke firme Vista Trails koji je izgradio prije par godina kuću u Radovićima, tokom obilaska Crne Gore prošlog ljeta posjetio Boku i bio gost popularnog izletničkog broda „Vodena kočija“ firme „Paris Kotor“.

Kako kaže kapetan Čavor, MekSmit je posebno bio iznenađen činjenicom da je neko došao na ideju da izletnički brod sa Sene u Parizu dovede u Boku

U reportaži o svojim doživljajima u Crnoj Gori engleski novinar opisuje posjetu Durmitoru, Crnom jezeru, kanjonu Tare, luštičkom selu Tići, Tivtu, izletu na brodu „Vodena kočija“ i druženju sa vlasnikom, kapetanom Rajkom Čavorom.

Kako kaže kapetan Čavor, MekSmit je posebno bio iznenađen činjenicom da je neko došao na ideju da izletnički brod sa Sene u Parizu dovede u Boku.

„Čovjek je ovdje bio sa porodicom. Ispričao mi je razne događaje koji su mu se desili u Crnoj Gori. Tokom planinarenja ostao je zaglavljen bez opreme za spašavanje. Ostao je u divljini čitavu jednu noć i poslije su ga spašavali zbog čistog neznanja što sve Crna Gora nudi.

Dobio sam prošlog mjeseca mejl da je članak izašao u „Indipendentu“ i zaista je lijepo pisalo o Boki i Crnoj Gori kao top destinaciji za engleske turiste“, kaže za „Vijesti“ kapetan Čavor

On je mislio da je jednostavno ići po Durmitoru. Želio je da vidi i Boku, nazvao je jer je čuo o brodu čuvene pariske kompanije „Bateau-Mouche“. Nije mogao vjerovati da je neko došao na takvu ideju da pod reflektorima broda iz Pariza može da se uživa u ljepotama Boke.

Bio je moj gost, ta noć je bila baš divna i otišao je pun utisaka. Dobio sam prošlog mjeseca mejl da je članak izašao u „Indipendentu“ i zaista je lijepo pisalo o Boki i Crnoj Gori kao top destinaciji za engleske turiste“, kaže za „Vijesti“ kapetan Čavor.

U svom tekstu o aktivnom odmoru u Crnoj Gori Endi MekSmit vožnju automobila po crnogorskim drumovima opisuje kao pravu avanturu ali i priliku da „posmatrate divlju kornjaču dok jede smokve na putu što nećete doživijeti na engleskim auto-putevima“ ističući da dok je posmatrao nepregledne vrhove kanjona Tare imao je utisak da ulazi u „čarobni Tolkinov svijet“, svijet autora „Gospodara prstenova“.

Opisujuću posjetu Luštici, Mek Smit ističe da su u luštičkom selu Tići bili gosti Ilije Morica koji mu je pokazivao „drveni mlin za masline i način proizvodnje maslinovog ulja koje generacijama proizvodi njegova porodica“

„U nacionalnom parku Durmitor na sjeveru Crne Gore, koji je poznat po ljepoti planina, na turističkim mapama ucrtana je staza koja vodi kroz guste šume do samih oblaka, vijuga između vrhova dvije planine i zaokreće do Crnog jezera, blizu mjesta gdje su partizani tokom Drugog svjetskog rata imali svoj logor“, piše engleski novinar u svojoj reportaži.

Opisujuću posjetu Luštici, Mek Smit ističe da su u luštičkom selu Tići bili gosti Ilije Morica koji mu je pokazivao „drveni mlin za masline i način proizvodnje maslinovog ulja koje generacijama proizvodi njegova porodica“.

Firma naturalizovanog Krtoljanina, Hju Čepmena engleskim turistima za posjetu Crnoj Gori nudi sedmodnevni aranžman od 595 funti po osobi bez cijene avio karte.

Galerija

Bonus video: