Mušura: Otkud im Jokin potpis kad je bila nepismena

Joka Božović nije nikada imala žiro-račun i na taj način nije mogla dobiti nadoknadu, kazao je njen unuk Ivica Mušura
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 18:36h

Nasljednici Starobudvanke Joke Božović, udovice Ilije, pokrenuli su sudski spor protiv Opštine za povraćaj 1.365 kvadrata zemlje iza Srednje škole „Danilo Kiš“, prethodno zagradivši ostatak neuzurpirane atraktivne parcele u srcu Budve.

Sa ograđivanjem zemlje prije donošenja sudskih presuda, kako bi zaštitili imovinu, započeli su upravo Jokini nasljednici koji su još u junu prošle godine armaturnom ogradom ogradili ostatak od tri parcele, koji nije uzurpiran, u bojazni da i na tom dijelu ne započne izgradnja.

Nakon što su „Vijesti“ objavile slučaj nasljednika sestara Mare i Drage Pribilović, koji su ispred Mediteranskog sportskog centra, u iščekivanju sudske presude, ogradili oko hiljadu kvadrata svoje zemlje, redakciji se obratio Jokin unuk Ivica Mušura, navodeći da je i njihova porodica još prije pola godine bila prinuđena da to isto učini i to na samo stotinak metara od Pribilovića, kako bi sačuvala svoju imovinu.

Kada smo tražili povraćaj, iz Opštine nam je dat dokument sa Jokinim potpisom da je primila nadoknadu. Zamislite, Jokin potpis stoji na dokumentu, a ona je bila nepismena, što stoji u arhivu policije

Kako zakon kaže, ako zemlja u roku od mjesec nije privedena namjeni za ono zbog čega je izuzeta, mora da se vrati. Zemlja je izuzeta prije 30 godina, tačno 1981, i do sada nije privedena namjeni.

Kada smo tražili povraćaj, iz Opštine nam je dat dokument sa Jokinim potpisom da je primila nadoknadu. Zamislite, Jokin potpis stoji na dokumentu, a ona je bila nepismena, što stoji u arhivu policije“, naveo je Mušura.

Ne postoji dokument, dodaje, kada i gdje je Joki isplaćena navodna nadoknada.

“Joka Božović nije nikada posjedovala žiro-račun i na taj način nije mogla dobiti nadoknadu”, kazao je Mušura.

Komunalna policija je još prije pola godine sačinila zapisnik i donijela rješenje o uklanjanju ograde.

Prema posljednjim procjenama, vrijednost kvadrata zemlje na tom lokalitetu je oko 500 eura.

Predmet nestao iz arhiva

“Nijedan od budvanskih advokata, iako su tačno znali o čemu se radi, nije htio da uzme slučaj. Svi oni koji su prije 30 godina bili članovi opštinske Komisije za izuzimanje zemlje su, nažalost, pokojnici, izuzev zapisničarke.

Žalili smo se još 1980. i čudno je to što zahtjeva, iako je zaveden, nema u arhivi. Nedostaju dokumenti u djelovodniku, navodno je predmet nestao. Uzeli smo advokata da pokrene spor, ali to ide sporo.

Zagradio sam u junu prošle godine parcelu kod srednje škole, upravo u cilju da iziritiram Opštinu da ona mene tuži, ali oni i dalje ćute. Zato sam odlučio da pokrenem sudski spor, a u međuvremenu da zaštitim imovinu”, kazao je Mušura.

Bonus video: