VELJOVIĆ I GAZUI

Saradnja policija Crne Gore i Francuske na visokom nivou

Prošle godine postignuti su najbolji rezultati u protekloj deceniji, o čemu govori podatak da procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu u 2010. iznosi 70 odsto.
0 komentar(a)
veljovic, Foto: Luka Zeković
veljovic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2011. 16:44h

Saradnja Uprave policije sa međunarodnim policijskim organizacijama je kvalitetna, o čemu najbolje govori značajan broj uspješno realizovanih međunarodnih policijskih operacija, rekao je direktor Uprave Veselin Veljović nakon razgovara sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori Dominikom Gazui.

"Crnogorska policija je jedan broj projekata realizovala sa francuskom, veoma profesionalno i uspješno, u skladu sa kontaktima i dobrom komunikacijom koju policije dvaju zemalja u kontinuitetu ostvaruju. Uprava policije u svom reformskom procesu ulaže napore na stručnom usavršavanju svojih kadrova, tako da jedan broj policijskih službenika uči i usavršava francuski jezik, kao jedan od službenih jezika u Evropskoj uniji" rekao je Veljović.

Iz Uprave policije je saopšteno da su prošle godine postignuti najbolji radni rezultate u protekloj deceniji, o čemu najbolje govori podatak da procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu u 2010. godine iznosi 70 odsto.

Veljović je ambasadorku Francuske upoznao i sa prioritetima u radu policije, od kojih je izdvojio oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, krijumčarenja i zloupotrebe narkotika i svih oblika transnacionalnog kriminala, u kojima i francuska i crnogorska policija prepoznaju zajednički interes u smislu saradnje i preduzimanja aktivnosti na rješavanju ovih i drugih bezbjednosnih izazova.

"Crna Gora je odlučna na putu evropskih i evroatlanskih integracija, što je i afirmisano dobijanjem statusa kandidata", kazao je Veljović.

On je dodao da je iskustvo Francuske, kao članice Evropske unije, i prvenstveno francuske policije, od značaja crnogorskoj policiji u procesu ispunjavanja uslova i dostizanja standarda savremenih policijskih organizacija.

Gazui je, kako je saopšteno iz Uprave policije, podržala policijske aktivnosti, pohvalivši rezultate policije i progres u procesima reformi i integracija.

"Zadovoljna sam profesionalnošu policijskih službenika, u što sam imala sama prilike da se uvjeri jer se poslovi obazbjeđenja Ambasade Francuske obavljaju profesionalno, precizno i u skladu sa savremenih standardima" kazala je Gazui.

Ocijenjeno je da je saradnja francuske i crnogorske policije kvalitetna i profesionalna, sa posebnim akcentom na onu koja se intenzivno odvija putem Interpola.