Zetom i Trebišnjicom ploviće čamci

Miljan Vuković, koordinator projekta, kazao je da im je cilj da se kultura pozicionira na drugačiji način, da se ne tretira kao potrošačka kategorija već kao razvojna komponentu zajednica u regiona
180 pregleda 1 komentar(a)
nvo nikšić, Foto: Svetlana Mandić
nvo nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.03.2018. 11:56h

Uskoro bi rijekama Zetom i Trebišnjicom trebalo ponovo da plove drveni čamci, nalik onima koji su nekada bili na pomenutim rijekama. U okviru projekta prekogranične saradnje "Život na granici BiH i Crne Gore, stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije" u Rastovcu, kod Nikšića, na rijeci Zeti biće postavljen dok i deset drvenih čamaca, dok će čamci na Trebišnjici biti vezani uz zidine Starog grada u Trebinju, na kojima su i sada alke za vezove čamaca.

Pomenutim projektom koji se realizuje u Nikšiću, Plužinama, Trebinju i Bileći, biće mapirano četrdesetak lokacija i kulturno–istorijskih spomenika koji nijesu na pravi način valorizovani, a mogu obogatiti turističku ponudu pograničnog prostora. Eksperti iz Crne Gore i BiH odrediće koji su to objekti koji zaslužuju posebnu turističku valorizaciju.

Miljan Vuković, koordinator projekta, kazao je da im je cilj da se kultura pozicionira na drugačiji način, da se ne tretira kao potrošačka kategorija već kao razvojna komponentu zajednica u regiona.

“Kada se smanjuju budžeri prvo ‘strada’ kultura, dok je ona u razvijenim zemljama strateška grana društva. Zadatak projekta je da se valorizuju i obrade spomenici i kulturno–istorijske lokacije, ali i da se povežu ljudi i lokalne zajednice, a njihova kulturna baština se predstaviti kao dio evropske baštine”, kazao je Vuković, koji je i predstavnik trebinjskog Kulturnog centra, ustanove koja je glavni nosioc projekta.

Projektni partneri u Bosni i Hercegovini su grad Trebinje i udruženja građana "Centar za razvoj Hercegovine" i "Home", dok su u Crnoj Gori to JU "Centar za kulturu" Plužine, "Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore” i NVO ”Ženska akcija” Nikšić.

U sklopu projekta, koji traje do aprila naredne godine, prema riječima Vukovića, biće organizovana edukacija turističkih vodiča, kao i radnika u turističkim organizacijama, postavljeni QR kodovi i odgovarajuća mapa na veb stranici, kako bi turisti mogli lakše da dođu i obiđu odabrane lokalitete i spomenike.

"Ono što je bitno uradiće se zajednički plan za standardizovano i održivo upravljanje kulturno-istorijskim spomenicima, lokacijama i objektima identifikovanim na projektnom području, a sa opštinama potpisati sporazum kojim će biti obavezane da nakon završetka projekta brinu o tom kulturno-istorijskom blagu", istakao je Vuković.

Slavica Striković, predstavnica "Ženske akcije" iz Nikšića, kazala je da je projektom omogućena nova dimenzija u prekograničnoj turističkoj ponudi.

"Projekat je uspio da na odličan način osmisli odgovor specifičnim potrebama u turizmu tako što će na nov, savremen i efektan način, učiniti vidljivim, mapiranim i sasvim interesantnim za turističku ponudu sve te vrijedne, a do sada zapostavljene objekte iz naše duge kulturne tradicije i istorije", kazala je Striković.

Ukupna vrijednost projekta je oko 332 hiljade eura, od čega Evropska unija finansira 85 odsto sredstava, a ostatak novca obezbjediće grad Trebinje i trebinjski i plužinski Centri kulture.

Bonus video: