Sekulićev toranj poskupio zbog promjena cijena građevinskog materijala

Tokom izgradnje objekta na Dajbabskoj gori dolazilo je do nepredviđenih naknadnih radova što je u građevinskoj praksi čest slučaj.
0 komentar(a)
Toranj Dajbabska gora, Foto: Luka Zeković
Toranj Dajbabska gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2011. 18:19h

Izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić objasnio je da je vrijednost radova na izgradnji tornja za kontrolu radio- frekventnog spektra na Dajbabskoj gori porasli na 5,5 miliona zbog poremećaja cijena određenih građevinskih materijala i usluga na tržištu i dugih nepredviđenih radova.

"Firma Bas iz Nikšića je jedina ispunila uslove kojim je vrijednost ugovorenih radova za centar i pristupne saobraćajnice utvrđena na iznos od 2,2 miliona eura, a u vrijednost ugovorenih radova nijesu sadržana sredstva neophodna za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju pristupne saobraćajnice u iznosu od 514 hiljada eura.

Radovi su počeli u oktobru 2007. godine i prekinuti su u periodu od kraja jula do 22. oktobra 2008. godine jer je izvođač tražio preugovaranje vrijednosti ugovorenih radova zbog poremećaja cijena određenih građevinskih materijala i usluga na tržištu za preko 50 odsto.

Za te namjene Agencija je angažovala sudske vještake koji su utvrdili da bi vrijednost ugovorenih radova trebalo uvećati za iznos od 993.000 eura", objasnio je Sekulić danas na sjednici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije.

Tokom izgradnje objekta na Dajbabskoj gori dolazilo je do nepredviđenih naknadnih radova što je u građevinskoj praksi čest slučaj čije je izvođenje bilo neophodno za realizaciju već ugovorenih radova

"U maju 2010. Agencija se obratila Direkciji za javne nabavke za saglasnost da vodi pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje sa osnovnim izvođačem za izvođenje radova koji nijesu bili predviđeni osnovnim ugovorom, a koji su se morali izvesti. Direkcija je dala saglasnost i vrijednost tih radova koji nijesu bili predmet osnovnog ugovora uvećali su ugovorene radove na iznos 4,7 miliona eura.

Tokom izgradnje objekta na Dajbabskoj gori dolazilo je do nepredviđenih naknadnih radova što je u građevinskoj praksi čest slučaj čije je izvođenje bilo neophodno za realizaciju već ugovorenih radova.

Imajući to u vidu objektivno je povećana. Izgradnja pristupne saobraćajnice procijenjena je na 480.000 eura i nakon pregovaranja cijene ona je utvrđena na iznos od 1,3 miliona eura", kazao je Sekulić.

Elaboratom za izgradnju tornja za kontrolu radio- frekventnog spektra stručnjaci su procijenili da bi glavni centar na Dajbabskoj gori i pristupni put izgradili za oko 300.000 eura.

Bonus video: