Miranović, Rašović i Mujović privatizovali Univerzitet

Rašović je “izmijenio” Pravilnik o izboru rektora, po kojem je “pojednostavljeno” kandidovanje osoba za tu funkciju
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 17:26h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) upozorio je da predsjednik Upravnog odbora Zoran Rašović, rektor Predrag Miranović i dekan Pravnog fakulteta Ranko Mujović “pokreću i rješavaju” sva važna pitanja, odnosno privatizuju Univerzitet Crne Gore.

CGO navodi da je je Rašović “izmijenio” Pravilnik o izboru rektora, po kojem je “pojednostavljeno” kandidovanje osoba za tu funkciju, čime se “izgubila dimenzija demokratičnosti” tog procesa.

U saopštenju stoji da je Rašović, u svojstvu profesora, zajedno sa Mujovićem, predložio Miranovića za još jedan mandat, te da će Rašović, u svojstvu predsjednika UO UCG, “odlučivati o sopstvenom predlogu”.

“Posebno je indikativna činjenica da je predlog podnio u svojstvu profesora zajedno sa Mujovićem, a o smjeni Mujovića treba da odlučuje Rašović, u svojstvu predsjednika UO UCG, po inicijativi za njegovu smjenu koju su podnijeli profesori Pravnog fakulteta”, stoji u saopštenju.

Navodi se da akte donosi “uski krug interesno povezanih ljudi”, a da na UCG ima više stotina akademskog osoblja i više od 25 hiljada studenata.

“Krucijalno važna pitanja pokreću se i rješavaju na relaciji Rašović, Miranović i Mujović, što vodi privatizaciji najstarije visokoškolske obrazovne ustanove, navodi se u saopštenju.

CGO pita zbog kojih uspjeha Mujoviću i Miranoviću treba povjeriti po još jedan mandat.

”Da li Mujović kandiduje Miranovića iz razloga što rektor prema njemu nije preduzeo nikakve mjere da ga spriječi u svim djelima do sada koja su bila predmet i krivičnih prijava i javnosti poznatih skandala”, saopštio je CGO.

CGO navodi da su među članovima UO UCG članovi vladajuće koalicije (DPS-SDP), te ističe da je “vrijeme da UCG prestane da bude jedan od uloga u koalicionim dogovorima”, što ga je i “dovelo u sadašnje stanje”.

Bonus video: