Poslanici podržali doživotno učenje

Poslanik SNP-a Veselinka Peković ocijenila je da su predloženi zakoni kvalitetni, ali da se nameće pitanje da li će insitucije moći da izađu u susret svima koji budu željeli dodatno da se obrazuju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 14:26h

Skupštinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport jednoglasnoje je podržao predloge zakona o “obrazovanju odraslih i priznavanju inostranih kvalifikacija za obavljanje regulisane profesije”.

Pomoćnik ministra prosvjete Mubera Kurpejović kazala je da će zakon opriznavanju inostranih kvalifikcija početi da se primjenjuje kada Crna Gora postane članica EU.

Ona je istakla da je propis usaglašen sa evropskim standardima i direktivama, ocijenivši da primjena zakona “nije jednostavna”.

“U skladu sa tim, nadležno tijelo za 30 dana Ministarstvu rada treba da dostavi mišljenje, a taj resor u roku od tri mjeseca treba da izda rješewe. Vlada će utvrditi listu regulisanihprofesija i formirati nadležno tijelo. Smatramo da u tom smislu treba iskoristiti komore koje već postoje, jer će moći da procijene da li su inostrane uporedive sa kvalifikacijama koje se stiču u Crnoj Gori”, kazala je Kurpejović.

I ministri nalete da magistriraju

Poslanik SNP-a Veselinka Peković ocijenila je da su predloženi zakoni kvalitetni, ali da se nameće pitanje da li će insitucije moći da izađu u susret svima koji budu željeli dodatno da se obrazuju.

“I ministri nalete pored fakulteta, pa se sjete i uđu za magistarsku diplomu”, pojasnila je Peković.

Polanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić smatra da je Ministarstvo prosvjete i sporta predloženim zakonima pokazuje “da čini napor da reforma obrazovanja postane vidljiva”.

“Evo je 10 godina od kada smo je proklamovali, ali kvalitet obrazovanja nije značajnije podignut. Očekujem da ćemo ono što usvojimo i primjenjivati. Naglašavam da je dobar predlog zakona o obrazovanju odrasli, jer nije ni smiješno ni sramotno da se ljudi i sa 50 godina usvaršavaju, odnosno, što bi informatičari rekli, da se apdejtuju, ocijenio je Mustafić.

Poslanik Perspektive Amir Holaj smatra da predlog zakona o obrazovanju odraslih potvrđuje da imamo dosta nezaposlenih, ili teško zaposljivih građana. “Srednja škola u Ulcinju, na primjer, svake godine proizvodi novi kadar za potrebe turizma, a nemamo nijednog hotela”, kazao je Holaj.

Bonus video: